logo F1online.sk

Leclerc krúti hlavou: Čakal som na dážď, ktorý vôbec neprichádzal

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala11. 11. 2022

Charles Leclerc počas kvalifikácie na VC Sao Paula neskrýval sklamanie. Hoci si po letnej prestávke v Scuderii dávali za cieľ odstrániť strategické chyby, v piatok sme videli hneď dve zaváhania. Výsledkom je, že Monačan bude v sobotu štartovať z desiateho miesta.

Ferrari si pred víkendom v Brazílii robilo nádeje, že to dopadne oveľa lepšie než v Mexiku. Avšak, zatiaľ to tak nevyzerá. Carlos Sainz doplatí na výmenu spaľovacieho motora, pre ktorú v nedeľu stratí päť priečok, Charles Leclerc si zas bude musieť prerážať cestu vpred zo stredu poľa.

Tentoraz kosa padla na kameň v tretej časti kvalifikácie. Ferrari očakávalo, že veľmi skoro príde dážď, dokonca tak skoro, že nikto nestihne odjazdiť konkurencieschopný čas na gumách do sucha. Preto Leclerc dostal intermediálky.

Leclerc: “Som jediný na intermediálkach?”
Inžinier: “Pokiaľ vieme, áno.”
Leclerc: “A čo chcete, aby som spravil? Mám zatlačiť v ostrom kole, ak dážď nebude prichádzať?”
Inžinier: “Dám ti vedieť.”

Leclerc už vchádzal do tretieho sektora, keď sa vo vysielačke ozval zas.

Leclerc: “Zatiaľ vôbec neprší.”
Inžinier: “Podľa našich informácií prší v dvanástej zákrute.”
Leclerc: “Áno, ale nie dosť! Dajte mi vedieť.”
Inžinier: “Dám ti vedieť.”
Leclerc (o pár sekúnd): “Povedzte mi, ale rýchlo!”
Inžinier (vo chvíli, keď Leclerc míňa vjazd do pitlane): “Box, box!”
Leclerc: “Krása, no krása! Teraz ma už nechajte, nech na to zatlačím.”

Z dosahovaných časov v prvých dvoch sektoroch bolo zrejmé, že to nebude stačiť. Leclerc sa tak pokúsil zachrániť situáciu tým, že zamieril do boxov po nové sliky. Vo výjazdovom kole tímu odkazoval, že dá do toho všetko a bude riskovať, no nakoniec sa k tomu nedostal. Rozosvietili sa totiž červené panely. “Dokončili všetci svoje kolá na slikoch?” spýtal sa a keď mu inžinier tento fakt potvrdil, Leclerc vybuchol: “No krása, dočerta, to je krása!”

Ako toto rozhodnutie vysvetľoval v mixzóne? “Očakávali sme, že príde dážď, ktorý sa však nedostavil. Preberieme to s tímom a pokúsime sa pochopiť, čo sme mohli v týchto podmienkach spraviť lepšie, ale som nesmierne sklamaný. Mali sme rýchlosť, ale — to je jedno,” mávol rukou namrzený Leclerc.

Pred štartom Q3 pristúpil na rozhodnutie tímu obuť zmes do mierneho dažďa, keďže sa spoľahol na stratégov a predpoveď počasia. “Akceptoval som rozhodnutie obuť intermediálne pneumatiky, no a potom som už len čakal na dážď, ktorý nikdy neprišiel…”

Ferrari však v Leclercovom prípade zaváhalo aj druhýkrát, a to počas Q1. Keď už všetkým bolo jasné, že mäkká zmes je rýchlejšia ako intermediálne pneumatiky, Monačan len nečinne čakal v boxoch na tím, ktorý hútal, čo spraviť. Síce po dlhom vyčkávaní, no nakoniec sa rozhodol správne.

Ešte nie je čas hádzať flintu do žita, doplnil Leclerc: “Bola to príležitosť, no stále máme dobré auto. Teraz sa však musíme na to vrhnúť a vo zvyšku víkendu všetko zvládnuť.”

Zaujímavé je tiež rozhodnutie Ferrari nasadiť Carlosovi Sainzovi mäkkú zmes, ak skutočne čakalo, že do pár sekúnd začne liať. Španiel po kvalifikácii i napriek tomu konštatoval, že ani on nebol spokojný s tým, ako predbehla Q3.

“S tým počasím to bolo totálne šialené, taktiež s výberom pneumatík, hlavne v Q3,” nenápadne vyčíta tímu jeho rozhodnutia piaty Sainz. “Podmienky boli náročné. Pokúsili sme sa byť prví v celom rade, ale stratili sme trochu času za Charlesom a veľa času v porovnaní s Kevinom. Takže on pravdepodobne jazdil na suchšej trati ako my.” Leclerc totiž vyrážal na trať hneď za Magnussenom.

“Snažil som sa na to zatlačiť, no asi som to prehnal. Párkrát mi to dosť ustrelilo, čo ma pravdepodobne stálo druhú alebo tretiu priečku,” povzdychol si, no zagratuloval držiteľovi pole position. “Myslím si, že si ju zaslúži. Som jeho veľkým fanúšikom a teším sa spolu s ním.”

Cieľ na zvyšok víkendu je jasný: “Zajtra pôjdeme na to a pokúsime sa skončiť na pódiu. Potom dostanem penalizáciu straty piatich miest — zatiaľ je to päť miest. Dnes sme prežili náročné podmienky, no musíme si prebrať pár vecí. Nabudúce sa pokúsime byť lepší.”

Súvisiace články