logo F1online.sk

Pôsobenie vo Williamse mi vrátilo sebavedomie, hovorí Albon

Alex Albon
© Twitter/Williams Racing
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 11. 2022

Alexander Albon sa po nedobrovoľnej ročnej prestávke od kráľovnej motoršportu  vrátil v aktuálnej sezóne vo farbách Williamsu. Zdá sa, že mu pôsobenie v tejto tradičnej stajni vyhovuje, napriek tomu, že nebojuje o popredné priečky. Potvrdil to aj samotný pretekár, keď uviedol, že sa mu v tíme z Grove podarilo nadobudnúť stratené sebavedomie.

Thajsko-britský pretekár započal svoje pôsobenie v najvyššej motoristickej súťaži ešte v roku 2019 v „béčkovom“ tíme červených býkov, následne sa v tom istom ročníku presunul do „áčkového“ Red Bullu. Tam zotrval do konca roku 2020, keď sa kvôli nedostatočným výkonom porúčal do DTM. V súčasnosti síce pôsobí v najslabšom tíme štartového poľa, no podľa vlastných slov je rád, že sa mu do Formuly 1 vôbec podarilo vrátiť sa, a čo je hlavné, udržať sa v nej.

„Pravdupovediac, mojím hlavným cieľom po návrate do F1 bolo udržať sa v F1. Znie to veľmi hlúpo, ale je to tak,“ poznamenal Albon pre RaceFans. „Máte jednoročnú zmluvu, a nemáte žiadnu záruku, že vám bude zmluva predĺžená. Toto políčko už je už v tomto okamihu, povedzme, zaškrtnuté.“

„Pokiaľ ide o mňa, pokiaľ ide o pretekanie a o to získať sebadôveru za volantom, cítim, že sa dostávam do rytmu, a že mám pri jazdení na limite auto pod kontrolou. Cítim, že sa mi vrátilo sebavedomie.,“ poznamenal 26-ročný pretekár.

„Po sezóne 2020 som sebavedomie trochu stratil. Keď jazdíte v aute DTM, je to úplne o inom. Tam neviete povedať, ako na tom skutočne ste. Teraz naozaj cítim, že jazdím dobre. Do veľkej miery to závisí od toho, či autu dôverujte a aj čo sa týka tohto mám pocit, že sa mi zvýšilo sebavedomie.“

Albon sa v tomto roku umiestnil v najlepšej desiatke síce len trikrát a pripísal si na konto iba štyri body, no z podpriemerného Williamsu sa pravdupovediac toho oveľa viac vyžmýkať nedalo. Uvedomuje si to aj on sám.

„Mám pocit, že som v tomto roku odviedol dobrú prácu a cítim, že som sám sebe dokázal, že viem, čo dokážem. Samozrejme, stále chcem napredovať a dosahovať dobré výsledky, zapôsobiť a ukázať tímu, čo dokážem. Ale čo sa týka tohto roku, po tom, čo mám predĺženú zmluvu a po zvážení všetkých vecí, mám pocit, že to bol dobrý rok. Myslím si, že to dopadlo možno ešte lepšie, ako som očakával,“ dodal Albon.

Súvisiace články