logo F1online.skF1online.sk

Alonso: V roku 2023 alebo 2024 sa pokúsime vyhrať majstrovstvá

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 11. 2022

Cesty Alpinu a majstra sveta z rokov 2005 a 2006 sa po sezóne rozdelia. Francúzi síce chceli so 41-ročným matadorom spolupracovať aj naďalej, no ponúkli mu len ročný kontrakt, s čím sa Alonso neuspokojil. Jeho požiadavkám však vyhoveli v Aston Martine, kam rodák z Ovieda zamieri po skončení aktuálneho ročníka. Tím Lawrenca Strolla neskrýva, že má len tie najvyššie ambície. Už v najbližšom období by chcel bojovať o celkové víťazstvo v šampionáte, konkrétne o rok, nanajvýš o dva.

Fernando Alonso neprežíva zrovna najvydarenejšiu sezónu. Alpine na tom síce po rýchlostnej stránke vôbec nie je zle a rýchlosť nechýba ani samotnému Španielovi, dopláca však na spoľahlivosť, ktorá ho podľa vlastných slov dovedna pripravila už o približne 70 bodov.

Vypadnutiami frustrovaný pretekár považuje prestup do Aston Martinu za správny krok. Domnieva sa, že sa jeho nový zamestnávateľ neuspokojí len so štvrtým či piatym miestom v Pohári konštruktérov, ale bude rozhodne pomýšľať na vyššie méty.

„Myslím si, že cieľom Aston Martinu nie je byť štvrtým, piatym či šiestym tímom v šampionáte, je tu preto, aby vyhral majstrovstvá sveta. Pokúsime sa o to v roku 2023 alebo 2024,“ uviedol Fernando Alonso pre denník Marca. Španiel tak jasne odkazuje, že v F1 nechce byť len do počtu.

Do konca aktuálnej sezóny zostávajú ešte dva preteky. Víťaz 32 veľkých cien verí, že v nich pozbiera slušné body a predovšetkým dôjde cieľa. V tejto chvíli je to jeho hlavná priorita. „V tomto roku som nevidel šachovnicovú vlajku toľkokrát, ako by som si želal. Ak v Brazílii a Abú Zabí dôjdeme do cieľa, zaznamenáme dobré výsledky. Cieľom je získať maximum z dní, ktoré strávime na okruhu. Interlagos je iný, ako ktorýkoľvek okruh v kalendári, musíte sa tu sústrediť, ale robíte aj pokroky smerom do budúcnosti.“

Alonso tiež zosumarizoval svoje pôsobenie v Alpine a zároveň sa tímu poďakoval za ponúknutú príležitosť. „Minulý rok som nepodával najlepšie výkony, čelil som nejakým problémom, ale v tomto roku som bol takmer stopercentný. Na tieto dve sezóny budem spomínať ako na príležitosť, ktorú som dostal od Alpine.“

Španiel sa vo farbách Aston Martinu predstaví už o necelé dva týždne na posezónnych testoch, ktoré sa uskutočnia v Abú Zabí. Naskočí do monopostu Sebastiana Vettela, ktorý sa po sezóne s kráľovnou motoršportu rozlúči. Alonsovi bude jeho dlhoročný rival chýbať. „Vettel mi bude samozrejme chýbať. Vo Formule 1 sme spolu už dlhé roky, takže Sebastian bol súčasťou môjho každodenného života,“ dodal na záver.

Súvisiace články

Diskusia