logo F1online.sk

Gasly sa za svojich desať trestných bodov cíti „trápne“, situáciu rieši s FIA

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 11. 2022

Stane sa z Pierra Gaslyho historický precedens? Francúzsky pretekár má na konte už desať trestných bodov, čo znamená, že ak mu do mája 2023 pribudnú ešte dva, stane sa historicky prvým jazdcom, ktorý si vyslúži zákaz štartu na jedno podujatie za pozbieranie dvanástich bodov. Pierre sa novinárom v Brazílii priznal, že je mu to trochu trápne.

Od zavedenia tohto systému trestných bodov sa ani jednému pilotovi nestalo, aby ich pozbieral dvanásť a vyslúžil si dištanc. Pred Gaslym však teraz takáto možnosť reálne stojí. Najbližšie sa mu totiž nejaké body zmažú až v máji 2023, takže v nasledujúcich deviatich pretekoch musí „sekať dobrotu“.

„Nebudem klamať, je to veľmi nepríjemná situácia a dosť chúlostivá,“ povedal Gasly novinárom pred štartom brazílskeho víkendu.

„Svojím spôsobom je to aj dosť trápne byť v situácii, keď by som mohol dostať zákaz štartu, pritom nemám pocit, že by som bol v posledných dvanástich mesiacoch nejak zvlášť nebezpečný. Určite by to bol tvrdý trest a absolvovali sme s FIA nejaké diskusie, ako to zlepšiť smerom do budúcna,“ hovorí rodák z Rouenu.

„Rád by som sezónu s AlphaTauri zakončil čo najlepšie a chcem odjazdiť všetky preteky v roku 2023, aby som tak maximalizoval svoje úsilie s Alpinom. V stávke je toho veľa, pretože nikto nemôže vedieť, čo prinesie rok 2023.“

„Mohol by som dostať úchvatné auto a napríklad tiež bojovať o titul. Nemôžem si dovoliť riskovať zákaz štartu, čím by som oslabil svoje nádeje na šampionát. Je to veľmi zložitá situácia,“ dodal Gasly.

Ten sa preto snaží situáciu riešiť za stolom. Desať bodov pozbieral za najrôznejšie priestupky: spôsobenie nehôd (štyri), traťové limity (jeden), príliš vysoká rýchlosť pod červenými vlajkami (dva), vytlačenie iného jazdca z trate (jeden) a nedodržanie vzdialenosti pri jazde za bezpečnostným vozidlom (dva). Preto je podľa neho dôležité diskutovať s FIA o spôsobe udeľovania trestných bodov.

„Dosť som o tom s nimi diskutoval v snahe nájsť riešenia, pretože v súčasnosti sú podľa mňa pravidlá napísané dosť prísne,“ povedal Gasly, ktorého táto možnosť napadla až teraz, hoci tento systém je vo Formule 1 zavedený už asi desať rokov.

„Sú tam dosť prísne tresty a nie vždy súvisia s nebezpečnou jazdou. Tieto tresty sa určite odrážajú aj do celkového hodnotenia. Dúfam, že ďalšie rozhovory budú nasledovať a dokážeme nájsť nejaké riešenie, aby sme sa vyhli hlúpej situácii, kvôli ktorej by som mohol dostať zákaz štartu,“ hovorí Gasly.

„Toto podľa mňa nie je správny prístup a takto som Formulu 1 nevnímal v čase, keď som vyrastal. Skutočne nechcem ísť do ďalšej sezóny s tým, že ma delia dva body od zákazu štartu,“ dodal Gasly.