logo F1online.sk

Norris a Piastri môžu byť v dobrom aute dominantnou silou, myslí si Priestley

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 11. 2022

Marc Priestley zažil z pozície mechanika v McLarene množstvo pódií i víťazstiev a bol aj pri majstrovskom titule z roku 2008. Britská stajňa sa však odvtedy zo špičky presunula viac do stredu poľa, v sezónach 2015 či 2017 dokonca až na úplný chvost. Ako vidí Priestley budúcnosť slávnej značky?

McLaren bol v rokoch 2019-2021 na vzostupnej trajektórii, keď každá ďalšia sezóna bola lepšia než predošlá. V tejto sezóne sa progres mierne spomalil, no britský tím sa po počiatočných problémoch vzchopil a bojuje o štvrté miesto v Pohári konštruktérov. A to by potom, ako sa papájoví pohybovali v Bahrajne doslova na dne, povedal asi málokto.

Dnešný McLaren je prakticky vo všetkom iný než ten, ktorý Marc Priestley zažil na vlastnej koži. „Je to naozaj veľmi odlišný tím než počas éry Rona Dennisa,“ povedal Priestley pre F1online.sk.

„K Ronovi stále prechovávam obrovský rešpekt, vybudoval niečo úžasné. Svet sa však posunul, zmenil. Myslím si, že toto reprezentuje nový, súčasný manažment. Významná zmena v akomkoľvek biznise však vyžaduje čas. Aj tento manažment prežil náročné roky a stali sa aj chyby, ktoré sa prejavili napríklad v častom striedaní dodávateľov pohonnej jednotky,“ pokračoval bývalý mechanik McLarenu.

Vo Wokingu zažili priam neskutočne dlhé čakania na pódium a víťazstvo. Čakanie na pódium trvalo od Austrálie 2014 po Brazíliu 2019, na víťazstvo od Brazílie 2012 po Monzu 2021. „McLaren si odvykol vyhrávať. Veľa ľudí u nich nezažilo pocit vyhrať veľkú cenu. Okej, vyhrali jednu, ale to bol trochu neobvyklý výsledok. Znie to zvláštne, no musíte sa naučiť víťaziť, aby ste dosiahli správne nastavenie mysle, ktoré je nevyhnutné pre dosahovanie úspechov. Musíte si vážiť aj malé pozitívne momenty, ako sa to v McLarene deje v posledných rokoch.“

Otázkou zostáva, či McLaren ešte v blízkej budúcnosti naozaj uvidíme medzi absolútnou špičkou. „McLaren je na dobrej ceste k úspechu. Veľmi sa z nich teším a neviem sa dočkať, keď sa vrátia na špičku a zostanú tam. Myslím si, že už to pomaly prichádza, pretože robia veľa správnych vecí,“ vyhlásil Priestley.

Marcovi sme položili priamu otázku, či vidí Landa Norrisa ako budúceho majstra sveta. „Áno, vidím,“ znela jednoznačná odpoveď, ktorú následne rozvinul do hlbšej myšlienky. „Lando je hviezda dneška i zajtrajška. Je tu však aj Oscar Piastri, skvelý talent. Ak bude mať McLaren dobré auto, tak títo dvaja jazdci môžu počas najbližších rokov predstavovať dominantnú silu. Budúcnosť tímu i F1 ako takej vidím veľmi dobre. Do športu prichádza veľa talentov, a práve v tejto dvojici v McLarene bude množstvo potenciálu.“

Súvisiace články