logo F1online.sk

Haas siahne po veteránovi, myslí si Marko

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 11. 2022

Svetlo reflektorov sa bude v nasledujúcich dňoch a týždňoch upierať na tím Haas. Podľa niektorých dôveryhodných zdrojov sa totiž o jazdeckom zložení tímu rozhodne ešte pred Veľkou cenou Brazílie. Nico Hülkenberg je pritom veľmi vážnym kandidátom na miesto po boku Kevina Magnussena. Aj poradca Red Bullu Helmut Marko vidí v kokpite Haasu v budúcom roku veterána.

Udrží si Mick Schumacher svoje miesto vo Formule 1? To je momentálne v padoku asi tá najväčšia otázka. Je trochu paradoxné, že na počiatku všetkých týchto špekulácií je Günther Steiner osobne. Ten svojou kritikou na adresu nemeckého pretekára poukázal nielen na nedostatok vlastnej profesionality, ale tiež na ochotu Haasu Schumachera vymeniť.

„Keď takto otvorene kritizujete svojho jazdca a nestane sa to len raz, poukazuje to na neexistujúcu dôveru vo vnútri tímu. Potom je ťažké budovať spoločnú budúcnosť,“ povedal Helmut Marko na margo situácie v Haase.

„Pri pohľade zvonku nevyzerala prvá polovica sezóny v podaní Schumachera dobre s vážnymi nehodami a inými incidentami, ktoré napáchali veľa škody. To má samozrejme veľké dôsledky na tím. Na druhej strane tu však máme dobré preteky v Británii a Rakúsku.“

„Mick sa v druhej polovici sezóny dokázal veľmi zlepšovať, hoci občas mal smolu s nešťastnou voľbou stratégie zo strany Haasu alebo technickými problémami,“ dodal Marko.

Kritika síce možno nie je oprávnená, ale podľa rakúskeho veterána sveta motoršportu bude americký tím myslieť prakticky a preto si vyberie preverené meno. „Keby tu bol niekto s veľkým prísľubom smerom do budúcna, stavil by som naňho, ale nikoho s takým profilom nevidím. Rozdiel medzi ôsmym a deviatym miestom Pohára konštruktérov je X miliónov dolárov a preto si myslím, že Haas siahne po veteránovi,“ prehlásil Marko.

„Hülkenberg vyzerá dobre a už ukázal svoju hodnotu. Bez natestovaných kilometrov dokázal sadnúť do auta ako testovací jazdec a osvedčil sa. To hovorí v jeho prospech. Pre tím však bude najdôležitejšia otázka: Kto dokáže tím stabilne viesť do budúcnosti?“

„Nie je vylúčené, že Mick strávi rok na vedľajšej koľaji ako rezervný jazdec Ferrari. Na konci sezóny 2023 končia zmluvy viacerým pilotom, takže bude k dispozícii niekoľko miest,“ dodal Marko.