logo F1online.skF1online.sk

Verstappen o rešpekte: Hamilton mi ani nevie prísť na meno

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 11. 2022

Zdá sa, že ani sezóna 2022 veľmi nevylepšila vzťahy medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom napriek tomu, že tentoraz proti sebe prakticky nebojovali. Rivalita stále žije, čo podľa čerstvého dvojnásobného majstra sveta dokumentuje aj zaujímavý fakt: Lewis Hamilton sa vraj počas rozhovorov s médiami vyhýba vysloveniu mena svojho súpera.

Keď sa novinári na tlačových konferenciách opýtajú Lewisa Hamiltona na úspechy Maxa Verstappena, spravidla ho len stroho pochváli, prípadne odkloní pozornosť na „úžasný“ Red Bull.  Vychvaľuje najmä inžinierov, napríklad technického bossa Adriana Neweyho.

„Ľudia mi povedali, že ani nevyslovuje moje meno,“ uviedol Max Verstappen s úsmevom v rozhovore pre SportsMail. Vraj je to otázka rešpektu. „Vždy ma učili, že treba rešpektovať to, čo ľudia v športe dosiahli. Nemám problém s tým, čo Lewis dosiahol. Je jedným z najlepších pretekárov vôbec.“

„Viem, že to nie je len o aute, ktoré šoféroval. Auto pomáha, to všetci vieme, ale aj tak musíte poraziť svojho tímového kolegu, čo sa Lewisovi pravidelne darilo. Myslím si, že musíte uznať, že ten človek tiež odviedol úžasnú prácu,“ povedal víťaz 34 veľkých cien o svojom sokovi.

Verstappenove informácie o tom, že Hamilton ho neoslovuje menom, však nie sú celkom pravdivé. Väčšinou ho síce oslovuje zámenom “on”, no tejto “politickej” taktiky sa zrejme nedrží úmyselne, ako to dokazujú aj úryvky z rozhovorov v Japonsku a Mexiku nižšie.

Možno si ešte spomínate na VC Brazílie 2021, diskvalifikáciu Lewisa Hamiltona, a tiež slová Tota Wolffa o tom, ako FIA ide proti Mercedesu a snaží sa ho zastaviť. Wolff ako správny politik sa len usiloval prebudiť vo svojom jazdcovi leva, využil techniku vonkajšieho nepriateľa a naňho zhodil nepriazeň osudu namiesto toho, aby uznal pochybenie tímu. A vyšlo mu to, Mercedes bol zrazu jednotnejší ako kedykoľvek predtým a Hamilton na trati odovzdal všetko.

Žeby sa v Red Bulle niekto podobne “staral” aj o Maxa Verstappena a takouto poznámkou aj do zvyšných pretekov motivoval holandského pretekára, ktorý má už titul dávno vo vrecku? Môžeme polemizovať.

Verstappen sa v rozhovore tiež vrátil k situácii spred dvoch týždňov, keď bol na Okruhu Amerík v Austine pri odovzdávaní cien fanúšikmi vypískaný – azda pre obvinenia z podvádzania s rozpočtovým stropom, azda preto, že druhý Hamilton je v USA proste obľúbenejší. Zdá sa však, že Holanďan si z toho ťažkú hlavu nerobí.

„Nie je to ako v prípade futbalu, keď dochádza k násilnostiam na štadiónoch,“ poznamenal 25-ročný pretekár. „Pravdepodobne sa jedná len o frustráciu, ktorá sa nahromadila medzi fanúšikmi konkrétneho jazdca, ktorému sa nedarí — alebo ma nemajú radi.“

„Nepretekám preto, aby som sa niekomu páčil, nepokazí mi to deň. So svojím tímom sa dobre bavím. Ľudia môžu hovoriť, čo chcú, ale ja som tu na to, aby som pretekal,“ dodal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia