logo F1online.sk

Osobnosti Ferrari vzdávajú hold Maurovi Forghierimu

Mauro Forghieri a Enzo Ferrari
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2022

V utorok zasiahla svet motoršportu veľmi smutná správa. Vo veku 87 rokov nás navždy opustila legenda Mauro Forghieri. Muž veľkých úspechov, ktorý si s Enzom Ferrarim prežil nejeden spor a okrem veľkého Enza pracoval s takými legendami ako Surtees, Lauda či Montezemolo. Nie je to totiž „Starý Muž“, ktorého máme považovať za strojcu všetkých úspechov Scuderie v 60., 70. a 80. rokoch, ale práve Maura.

54 víťazstiev a sedem konštruktérskych titulov. Za nejeden triumf mu vďačili také mená ako John Surtees, Niki Lauda, Giles Villeneuve či Jody Scheckter. Rodák z Modeny bol stelesnením všetkého talianskeho, hyperaktívny cholerik rozhadzujúci rukami na všetky strany. Veľmi dobre však vedel, ako postaviť výkonné šasi a doňho posadiť výkonný motor, ktorý taktiež zostrojil on. V dnešnej vysokošpecializovanej Formule 1 už niekoho takého nenájdete. Forghieri bol aerodynamik a motorár v jednej osobe.

Jeho snom však nikdy nebolo stavať autá. Štúdium na univerzite v Bologni absolvoval s jediným cieľom – odísť do Kalifornie a vyvíjať tie najúchvatnejšie lietadlá. Keďže sa však Enzo Ferrari a Mauro narodili v rovnakom meste, nepotrebovali žiadne podivuhodné riadenie osudu, aby sa stretli. Bol to totiž jeho otec Reclus, ktorý Enzovi navrhol, aby ho zamestnal.

A tak sa aj stalo. Mauro prišiel do Ferrari v roku 1960 a zvyšok je už len história. Už o dva roky neskôr ho Enzo vymenoval do čela celého pretekárskeho oddelenia. Prvý titul majstra sveta oslávil ešte pred svojou tridsiatkou, keď sa v sezóne 1964 radoval John Surtees.

„Dnešok je pre všetkých v Scuderii Ferrari smutným dňom. Smútime za Maurom Forghierim, jedným z najúžasnejších ľudí, ktorí tu pracovali. Do roly manažéra tímu sa dostal iba ako 27-ročný a, so svojím brilantným náhľadom, bol jedným z posledných všestranných inžinierov automobilového sveta. Stretol som sa s ním mnohokrát a zakaždým to bolo niečo špeciálne. Bola to skutočne charizmatická osobnosť. Jeho revolučné myšlienky spolu s živou povahou a motivačnými schopnosťami napokon znamenali, že zohral dôležitú úlohu pri niektorých najdôležitejších okamihoch histórie Ferrari. Pre legendárneho vzpínajúceho sa koníka urobil viac než väčšina ostatných. Všetkým nám bude chýbať,“ povedal jeden z jeho nástupcov, dnes šéf Ferrari, Mattia Binotto.

Veľmi krásny odkaz vyslal tím aj prostredníctvom sociálnych sietí. „Legendy žijú večne. Spomíname na Maura Forghieriho, 1935-2022. Bolo nám cťou spoločne písať históriu. Ferrari a svet motoristického športu na teba nikdy nezabudnú.“

Ďalším jeho krajanom a mužom, ktorý sa s Forghierim poznal, je bývalý šéf Ferrari a dnes Formuly 1 Stefano Domenicali. „Veľmi ma zarmútila správa o úmrtí nášho priateľa Maura Forghieriho. Bol veľkou súčasťou Formuly 1 aj Ferrari a zanechal za sebou neuveriteľný odkaz pre nás všetkých. Moje myšlienky a modlitby patria v tejto smutnej chvíli jeho rodine a priateľom.“

Zaspomínal si naňho aj jeden z jeho najdôležitejších kolegov Luca di Montezemolo. Ten spolu s Nikim Laudom a Forghierim vytvoril veľmi silný trojlístok, ktorý Ferrari vyniesol mnoho úspechov. „S Maurom Forghierim odchádza nielen jeden z najväčších talianskych inžinierov uznávaný po celom svete, ale tiež priateľ a spolupracovník, s ktorým som prežil nádherné roky a nezabudnuteľné úspechy. Jeho rodina mi je blízka a bude mi veľmi chýbať.“