logo F1online.sk

Opäť raz sme odviedli lepšiu prácu než oni, hovorí Norris o Alpine

Lando Norris a Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl1. 11. 2022

Lando Norris bezprostredne po prejdení cieľovej čiary nebol v Mexiku príliš nadšený, no postupne ocenil dvojité body svojho tímu. Výnimočne sa musel skloniť pred svojím tímovým kolegom Danielom Ricciardom, ktorý bol na lepšej stratégii.

Kým Austrálčan natiahol stint na strednej zmesi a v závere prezul na mäkké pneumatiky, Norris naopak už pomerne skoro obul tvrdú sadu. A to nebola v Mexiku úplne ideálna stratégia.

Aj preto to boli v podaní Norrisa dva body za deviate miesto, keď v záverečnej fáze pretekov predbehol aspoň Valtteriho Bottasa. Na Estebana Ocona ani na tímového kolegu však už nemal nárok.

„Možno sme zastavili príliš skoro, keď sme chceli pokryť Júkiho Cunodu. Toto nás zabolelo, zrejme sme sa nerozhodli úplne správne. Naša stratégia však mimo tohto dávala zmysel,“ skonštatoval Lando Norris, ktorý len po štvrtýkrát v sezóne v pretekovom tempe podľahol Danielovi Ricciardovi.

„Druhá strana garáže skrátka odviedla veľmi dobrú prácu, rovnako aj Daniel. Dostal sa do šťastnej pozície, keď mohol zostať dlhšie na trati a vďaka tomu sa mohol rozhodnúť pre akúkoľvek možnosť. V predošlých pretekoch som bol v takej pozícii ja, napríklad v Monze (Norris tam tiež prezul v závere na mäkkú zmes, pozn. red.). Vyťažil z toho maximum,“ vyhlásil britský pilot, ktorý zároveň prezradil, že McLaren mal takýto alternatívny strategický plán pripravený ešte pred pretekmi. „Mali sme plán pre takýto prípad. Daniel sa dostal do tej situácie a získal vďaka tomu cenné body.“

McLaren získal v Mexiku dvojité body a v mini-súboji s Alpine zvíťazil v pomere 8:4. Na francúzsku stajňu stráca v Pohári konštruktérov sedem bodov. Norris i Ricciardo pritom v pretekoch poväčšine jazdili za pilotmi Alpine.

„Čím viac bodov pre nás, tým lepšie. Nemyslím si, že sme mali v pretekoch rýchlejšie auto než Alpine. Opäť sme však ako tím odviedli lepšiu prácu než oni,“ povedal Norris, ktorý si tak na diaľku opäť raz trochu “rypol” do konkurencie. „Spoľahlivosť tu bola mimoriadne dôležitá, my sme obaja dokončili, oni nie. Celkovo sme odviedli dobrú prácu,“ uzavrel.