logo F1online.sk

Ricciarda mrzí premrhaná príležitosť, Norris dosiahol maximum

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl30. 10. 2022

McLaren mal v mexickej kvalifikácii trochu prekvapivo o niečo lepšiu rýchlosť než Alpine. O to viac môže britskú stajňu mrzieť premrhaná príležitosť, keď v Q2 aj vinou nie úplne ideálneho načasovania vypadol Daniel Ricciardo.

Austrálčan napokon z jedenásteho miesta stratil na posledného postupujúceho Fernanda Alonsa mikroskopických 53 tisícin sekundy. Pre McLaren by to boli dve muchy jednou ranou – dostal by sa s obomi autami do Q3 a zároveň by vyradil jeden Alpine.

„Premrhaná príležitosť, tak to cítim,“ skonštatoval sklamaný Daniel Ricciardo po kvalifikácii. Cítil, že on i auto malo na Q3. „Prvý pokus v Q2 bol solídny. Cítil som, že na stole je ešte pár desatín, a všetko sa pekne skladalo dokopy. Pred posledným pokusom sme však vyšli do veľkej premávky, čo značne ovplyvnilo výjazdové kolo. Bolo príliš pomalé, takže pneumatiky ani brzdy neboli pripravené. Bol som prekvapený, že z toho bol celkom dobrý čas, žiaľ, nestačilo to.“

Opakované zábery odhaľujú, že Ricciardo naozaj na konci Q2 vošiel do hustej premávky, keď autá ešte v treťom sektore spomaľovali. Z jedenásteho miesta na štarte však nebude ďaleko k bodovaným priečkam. „Sobota je aj tak povzbudzujúca. Myslím si, že sa mi tu dobre darí manažovať pneumatiky, čo by mohlo pomôcť v pretekoch. V Mexiku je to vždy náročné z pohľadu motora a bŕzd, takže nikdy neviete, ako sa to v nedeľu vyvinie. Verím, že my budeme okej,“ uzavrel Austrálčan.

Lando Norris zopakoval svoje umiestnenie z mexickej kvalifikácie z roku 2019 a do pretekov odštartuje ôsmy. Zo svojho MCL36 vyžmýkal zrejme maximum. „Som veľmi spokojný. Odviedli sme dobrú prácu. Zdolal som pilotov, ktorých som chcel zdolať. Zvlášť posledné kolo v Q3 bolo fakt dobré,“ povedal britský pilot.

Norrisovi sa podarilo zdolať oba Alpiny, ktoré vyštartujú hneď za ním z deviateho a desiateho miesta. Najrýchlejším zo stredu poľa je počas tohto víkendu Valtteri Bottas, ktorý odštartuje dokonca šiesty. „Netuším, koľko mal Valtteri káv (úsmev). Patrí mu uznanie za to, akú má rýchlosť. My sme dosiahli to najlepšie, čo sa dalo. Potreboval by som nejaké tri desatiny, aby som preskočil Ferrari, čo nie je zlé. Na druhej strane, Bottas bol pred nami o štyri a pol desatiny, a tie v pretekoch nestratí. Nikdy však neviete, oni (Alfa Romeo, pozn. red.) nie sú úplne známi veľkou spoľahlivosťou, a preteky budú dlhé v náročných podmienkach.

Bude to vo veľkej miere aj o tom, aby sme vydržali na trati až do konca. Potrebujeme získať nejaké dobré body, Daniel nie je ďaleko, takže verím, že sa odtiaľ posunieme dopredu,“ doplnil Lando Norris.