logo F1online.sk

Alonso: Ako keby sme jazdili na mokrej trati

Fernando Alonso
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2022

Veľká cena Mexika predstavuje výzvu pre inžinierov, ktorí musia pripraviť monopost na jazdu v nadmorskej výške nášho Jahňacieho štítu, ale aj pre jazdcov, ktorí sa musia vysporiadať s nedostatkom prítlaku. Fernandovi Alonsovi sa v Mexiku zdá, akoby ani nejazdil na suchu.

V úvodnom tréningu na VC Mexika sa Fernandovi Alonsovi podarilo obsadiť skvelé šieste miesto so stratou 0,192 sekundy. Na svojich úhlavných nepriateľov z McLarenu získal dve desatiny k dobru, a tak mohol byť spokojný. Popoludní totiž nemalo zmysel porovnávať jeho časy s Norrisovými.

Fernando Alonso priznal, že jazdiť na Okruhu bratov Rodríguezovcov bola výzva, ale zaujímavá. “Myslím si, že všetci to mali ťažké. Zakaždým, keď prídeme sem do Mexika, máme pocit, akoby sme jazdili na vode. Keďže je tu taká nadmorská výška, máme oveľa menej prítlaku.”

Monoposty jazdia s balíčkom, ktorý obyčajne vidíme v Monaku. Autá sú teda nastavené na maximálny prítlak, no i napriek tomu ho majú menej ako v Monze.

“Ale mali sme dobrý piatok. V prvom tréningu sme otestovali všetko, čo sme chceli,” usmieval sa majster sveta z rokov 2005 a 2006. “V druhom tréningu sme sa zas venovali pneumatikovým testom, takže na sobotu sme pripravení.”

Keď sme už pri tých testoch, ako sa správali prototypy budúcoročných pneumatík? “Sú oveľa lepšie ako v Austine, kde sme mali problémy ich zohriať. Tu sa správali oveľa lepšie. Myslím, že neskôr nás čakajú ďalšie testy, no zatiaľ je to fajn.” Svoju úlohu v piatok istotne zohral aj fakt, že zahrievacie dečky mohli byť opäť nastavené na 70 a nie 50 °C, ako to bolo v Austine.

Esteban Ocon musel prvý tréning presedieť, keďže v jeho monoposte sa preháňal Jack Doohan. Mladík po jazdách prezradil, že Ocon ho požiadal, aby hlavne nerozbil jeho auto. Vraj na to myslel v každom kole a nakoniec ho udržal v celku.

Ocon sa tak v druhom tréningu mohol povenovať príprave na sobotu. Nakoniec mu ju teda nepokazil Doohan, ale Charles Leclerc, ktorý spôsobil červenú vlajku a z Francúzovho programu ukrojil približne pätnásť minút.

“Bol to zvláštny piatok, keďže som svoj monopost musel prenechať Jackovi. Avšak, je skvelé, keď môžeme dať mladým jazdcom takúto príležitosť,” nechal sa počuť Esteban Ocon. “Všetko sme mali dobehnúť počas tých pneumatikových testov, žiaľ, tréning bol prerušený. Odjazdil som dosť kôl a vyriešili sme niekoľko položiek na našom zozname, takže nebolo to zlé, bol to fajn deň.”

Alpine by mal mať všetko potrebné. “Predsa len máme dostatok dát, hoci sme nejazdili toľko, koľko by sme chceli. Všetkému však rozumieme dostatočne na to, aby sme mali v sobotu dobrý deň.”

Súvisiace články