logo F1online.sk

Pokute sa po porušení finančných pravidiel nevyhol ani Aston Martin

Aston Martin, ilustračné
© Aston Martin
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková28. 10. 2022

Aston Martin je jedným z tímov, ktoré porušili novozavedené finančné pravidlá. V tomto prípade však nejde o prekročenie rozpočtového stropu, ale len o procedurálne pochybenie. Tím so sídlom v Silverstone sa rovnako ako Red Bull trestu nevyhol, FIA mu totiž udelila pokutu 450-tisíc amerických dolárov.

Spomínané procedurálne porušenie zahŕňalo najmä nesprávne vykazovanie výdavkov na nové sídlo tímu, ako aj na veterný tunel či simulátor.

FIA ale zároveň vo svojom vyhlásení uviedla, že nič nenasvedčuje tomu, že by sa Aston Martin snažil získať neoprávnenú výhodu pri porušení pravidiel.

Počas celého procesu preskúmavania tejto záležitosti vraj stajňa postupovala kooperatívne a snažila sa poskytnúť dodatočné informácie. Okrem toho FIA vo svojej správe uviedla 12 bodov, z ktorých je zrejmé, v ktorých oblastiach Aston Martin vynechal alebo podhodnotil príslušné náklady. Ide napríklad o vyššie spomenuté výdavky na novovybudované sídlo stajne, nový simulátor, veterný tunel, ale aj náklady na stravovacie služby, odpočítanie si nákladov za nepoužité náhradné diely, ale aj také banality ako náklady na kancelárske stoly či stoličky.

FIA ani po opravení predmetných chýb nedospela k záveru, že by Aston Martin prekročil rozpočtový strop. Preto mu stačí do 30 dní zaplatiť spomínanú 450-tisícovú pokutu.

Okrem Aston Martinu sa procedurálneho porušenia rozpočtového stropu dopustil aj Williams. Ten však dostal pokutu ešte v júni, a to vo výške 25-tisíc dolárov. Dôvodom bolo nedodržanie termínu na predloženie podrobných údajov o svojich výdavkoch.

Ako sme už informovali, Red Bull dostal za prekročenie rozpočtového stropu pokutu sedem milión dolárov. Trestom je aj zníženie času, ktorý by mohol stráviť v aerodynamickom tuneli.