logo F1online.sk

Verstappen nečaká, že by v sobotu potrápil Mercedesy. Možno v nedeľu…

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 8. 2020

Pri pohľade na výsledkové listiny z piatkových tréningov už fanúšikov konkurencie nechytá panika, ale skôr pretrvávajúce zúfalstvo. Mercedes opäť predčil všetkých ostatných o takmer jednu sekundu. Max Verstappen si preto nemyslí, že by jeho tím mal v sobotňajšom meraní síl šancu, no aspoň nejakú nádej mu dávajú nedeľňajšie preteky.

V kvalifikačných jazdách Mercedes jasne vedie, no pretekové simulácie už boli o čosi vyrovnanejšie. Ako to vidí so svojimi šancami potrápiť Mercedes Max Verstappen? “Nemyslím si, že v kvalifikácii to bude možné, Mercedes je naozaj rýchly. Ktovie, ako to bude vyzerať v pretekoch. Dnes som mal pomerne dobrý pocit, ale uvidíme, či mi zostane aj v nedeľu.”

Rodákovi z belgického Hasseltu sa v Silverstone podaril skvelý ťah. V kvalifikácii sa prebojoval do finálovej časti na najtvrdšej zmesi, vďaka čomu mohol odjazdiť o poznanie dlhší prvý stint ako konkurencia.

Snažiť sa ale o podobný trik v Barcelone je podľa Holanďana zbytočné. “Máme tu tie najtvrdšie zmesi, takže je to OK, dá sa to zmanažovať. Chcel by som, aby boli o čosi mäkšie, ale s tým nič nenarobím. Myslím si, že gumy sú teraz také tvrdé, že k tomu nebudeme musieť pristúpiť tak extrémne ako ten druhý týždeň v Silverstone,” odbil možnosť nasadenia tvrdej zmesi v Q2 Verstappen.

A kvalifikovať sa na týchto pneumatikách by bolo aj oveľa náročnejšie. Kým pred týždňom boli z pohľadu rýchlosti mäkká a stredne tvrdá zmes takmer vyrovnané — Pirelli hovorilo o rozdiele na úrovni do dvoch desatín —, teraz delí najmäkšiu zmes od prostrednej 0,7 sekundy. Tvrdé pneumatiky strácajú ďalšiu sekundu na kolo. To je už priveľká strata na to, aby to Verstappenovi stálo za ten risk.

Piatkový prvý tréning nebol vôbec zlý z pohľadu Alexa Albona. Napoludnie sa sťažoval len na nedostatok výkonu, no balans auta si pochvaľoval. “Dnes ráno to bolo fajn, ale už nie popoludní. Vyskúšali sme pár vecí, ale neuberalo sa to tým smerom, akým by sme chceli. Zlepšili sme sa, Mercedesy sú však veľmi rýchle.”

Pilot Red Bullu nemá pred sobotou obavy, tím nespravil žiadne zmeny, ktoré by sa nedali ľahko zvrátiť. “Áno, pozrieme sa na dáta, chceme sa vrátiť tým smerom.”

Súvisiace články