logo F1online.sk

V McLarene stále nevedia, prečo má Sainz problémy s chladením

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala14. 8. 2020

McLaren si časť piatkových jázd v Barcelone vyhradil aj na odstraňovanie problémov s chladením monopostu Carlosa Sainza. Španiel dokonca dostal nové šasi, no po tréningoch tvrdí, že to nepomohlo. V tíme si túto anomáliu stále nevedia vysvetliť.

Na poslednej veľkej cene musel Sainz nasadiť odlišnú aerodynamickú špecifikáciu monopostu, pretože sa jeho auto v porovnaní s Norrisovým prehrievalo. Doplatil na to časom na kolo. Väčšie chladiace otvory so sebou totižto prinášajú aj väčší aerodynamický odpor. Carlos Sainz tvrdí, že v tíme im už “dochádzajú veci”, ktoré ešte môžu skúsiť.

V piatok síce dosiahol lepší čas ako jeho tímový kolega, ale to neznamená, že už je problém odstránený. “Momentálne sme tak úplne nevyriešili tento problém,” vysvetlil Carlos Sainz po tréningu. “Medzi našimi dvoma autami stále vidíme nejaké rozdiely. Hlavne moje auto sa ťažšie chladí.”

“Musíme jazdiť s nastavením na väčšie chladenie, čo ma tu stojí dosť času na kolo. Stále sme teda tomuto problému neprišli na koreň,” skonštatoval pilot McLarenu. “Musíme pokračovať v hľadaní, pretože teraz je to veľká neznáma.”

“Odpoveď sme nenašli, a to sme na aute vymenili v podstate všetko. Už nám pomaly dochádzajú veci, ktoré ešte môžeme skúsiť. Dúfam, že nájdeme tú hlavnú vec, ktorá nám dá konečnú odpoveď. Momentálne je to ťažké,” zhrnul Sainz.

Andreas Seidl, šéf McLarenu, potvrdil, že Sainza stáli nevysvetliteľné problémy pred týždňom dosť veľa času. Samotný Španiel však podáva dobré výkony, len má smolu, že sa toľko technických problémov objavuje práve uňho.

“V Silverstone bolo toto auto o nejaké dva alebo tri stupne teplejšie ako to druhé, čím presne prekročilo hranicu, keď sme už museli viac otvoriť karosériu Carlosovho auta. Negatívne to potom vplývalo na odpor, na maximálnu rýchlosť a tiež sa prejavil deficit v čase na kolo,” vysvetľoval Andreas Seidl.

“Musíme to vyriešiť a v budúcnosti sa tomu vyhnúť, pretože ak sa pozrieme na prvých päť pretekov na Carlosovej strane, tak sa toho veľa udialo — s pitstopmi, s týmito teplotami alebo aj s defektom v Silverstone, čo bolo tiež mimo jeho kontrolu. V dôsledku toho prišiel v porovnaní s Landom o veľa bodov, hoci Carlos podal v kvalifikácii a potom i v pretekoch skvelé výkony,” pochválil rodáka z Madridu. “Je našou úlohou zlepšiť sa.”

Súvisiace články