logo F1online.sk

Norris s oskalpovaným autom šiesty: Ťažké, ale zábavné

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 10. 2022

Skvelé predstavenie v podaní Landa Norrisa. Mladý Brit opäť raz vyžmýkal zo svojho monopostu maximum a pre britskú stajňu získal nesmierne cenné šieste miesto. McLaren sa vďaka nemu priblížil k Alpinu na šesť bodov.

Pre Norrisa sa to pritom v Austine dlho nevyvíjalo dobre. Po štarte sa musel vyhýbať incidentu medzi Russellom a Sainzom, pričom jeho rýchlosť v prvom stinte nebola vôbec očarujúca. V tej chvíli sa zdalo, že horko-ťažko vôbec dosiahne na body.

„Boli to fakt ťažké, veľmi ťažké preteky. Pod nohy mi stále padali rôzne prekážky. Či už incident po štarte, keď som sa vyhýbal Carlosovi, čo ma stálo dve-tri pozície. Pri prvom safety care ma zase Fernando preskočil v boxoch. Od polovice pretekov som navyše jazdil s poškodeným autom. Bolo tam veľa výziev, no zároveň aj veľa zábavy,“ usmieval sa Lando Norris po pretekoch.

Mladý Brit mal aj kúsok šťastia, že jeho auto prežilo incident medzi Alonsom a Strollom. Bol totiž v bezprostrednej blízkosti a takmer v plnej rýchlosti trafil jeden z väčších úlomkov. Úlomok mu mierne poškodil predné krídlo a “odpálil” aj deflektor na ľavom prednom kolese.

Lando Norris, Motorsport Images/McLaren Media Centre

Lando najprv do vysielačky kričal, že má určite veľké poškodenie, no tím ho na základe dát upokojil, a napokon zhodnotil, že výmena predného krídla nie je nutná.

McLaren však v 34. kole pristúpil k druhej zastávke v boxoch, keď nasadil čerstvé tvrdé pneumatiky. Norris na nich predviedol parádnu stíhaciu jazdu, keď predbehol Cunodu, Čoua, Albona, Ocona, Magnussena a v predposlednom kole v dôležitom súboji aj Alonsa. „Takéto preteky sú oveľa zábavnejšie, než keď jazdíte sami, no aj oveľa náročnejšie. Nebolo ľahké predbehnúť toľko áut, zvlášť s vedomím, že sme mali reálnu šancu vyzvať Fernanda. Snažil som sa dávať dokopy čisté kolá a nerobiť chyby. Ak s niekým nechcete v posledných kolách súperiť, tak je to práve Fernando. Veril som mu, že to bude tesné, ale férové, a také to aj bolo. Som šťastný z týchto bodov.“

Keďže Alonso bol následne penalizovaný, Norris stiahol svojimi ôsmimi bodmi stratu McLarenu na Alpine v Pohári konštruktérov. Pred poslednými tromi podujatiami je medzi týmito tímami šesťbodový rozdiel.

„Naša rýchlosť bola solídna. Pomohla nám stratégia. Neviem, či bola lepšia, ale zrealizovali sme presne to, čo sme si naplánovali. V aute som sa cítil dobre, mohol som naň zatlačiť. Dnes sme potvrdili, že nie sme až tak ďaleko, pokiaľ urobíme veci správne a využijeme každú maličkú chybu súperov. Získali sme na nich dobré body a dosiahli sme najlepší možný výsledok,“ skonštatoval Norris.