logo F1online.sk

FIA súperom Racing Pointu nevyhovie, nezakáže “bezžetónové” vylepšenia

Lance Stroll
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala14. 8. 2020

Racing Point si pohneval súperov nielen tým, že skopíroval minuloročný Mercedes a aspoň zatiaľ z toho vyviazol len s pokutou a stratou pätnástich bodov, ale aj svojím úmyslom nasadiť o rok tohtoročné komponenty Mercedesu. Má sa tak stať bez použitia žetónov, čo sa konkurencii, prirodzene, nepáči.

V pravidlách sa píše, že ak tím odoberá komponenty od svojho dodávateľa, pričom ide o špecifikáciu z roku 2019, tak pred budúcou sezónou ich bude môcť vymeniť za špecifikácie pre rok 2020. Podľa regulí to môžu zákazníci spraviť bez toho, aby minuli akékoľvek žetóny. V súčasnom štartovom poli sa tak na prelome rokov budú vedieť najviac zlepšiť Racing Point a Alpha Tauri, keďže ostatní zákazníci už nasadzujú komponenty pre rok 2020. Konkrétne má ísť napríklad o zavesenie.

Pre Racing Point to teda znamená, že o rok nájde ešte viac rýchlosti. Okrem spomínaných “bezžetónových” výmien budú môcť totižto inžinieri nájsť ďalší čas k dobru využitím žetónov, ktorých im zostane rovnako veľa ako ostatným.

Ferrari, Renault a aj ďalšie tímy kontaktovali FIA s cieľom presvedčiť ju, aby zrušila spomínané pravidlo. Vnímajú ho totižto ako neférovú výhodu niektorých zákazníkov. V liste, ktorý tento týždeň FIA rozposlala tímom, však ozrejmila, že žiadne rušenie sa konať nebude.

“Niekoľko tímov nás požiadalo o stiahnutie článku 22.8.5b Technických pravidiel F1 pre rok 2021,” napísal v liste generálny sekretár FIA pre šport Peter Bayer. “Zrušenie tohto článku v tejto fáze roka by bolo neférové voči plánom tímov, ktoré toto priamo ovplyvní.”

“Rozumieme obavám niektorých strán súvisiacich s týmto pravidlom, ale nemôžeme vyhovieť ich požiadavke, pokiaľ sa, samozrejme, nenájde jednohlasná zhoda medzi desiatimi tímami,” doplnil zástupca FIA.

Súvisiace články