logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo by mal kývnuť na ponuku z Haasu, prestávka býva riskantná

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 10. 2022

Daniel Ricciardo sa pre Sky Sports F1 na okruhu v Suzuke opätovne nechal počuť, že sa v budúcom roku na štartovom rošte nepredstaví. Ročná pauza od najvyššej motoristickej súťaže je podľa neho to, čo potrebuje – a nie kvôli nedostatku príležitostí. Pred pár dňami ale o jazdca otvorene prejavil záujem šéf Haasu Günther Steiner. Mal by Austrálčan svoje vyjadrenia ešte prehodnotiť a zamieriť do výkonnostne slabšieho celku, alebo si od kráľovnej motoršportu minimálne na rok odpočinúť?

Ricciardo po dvojročnom nepodarenom pôsobení opúšťa tím z Wokingu, keďže sa McLaren rozhodol vsadiť na mladú dynamickú dvojicu v zložení Lando Norris a Oscar Piastri. Skúsený pretekár v posledných dvoch ročníkoch za svojím tímovým kolegom výrazne zaostával a okrem prekvapujúceho vlaňajšieho víťazstva v Taliansku predvádzal zväčša podpriemerné výkony – predovšetkým v tejto sezóne. Preto nie je prekvapením, že ak by chcel zotrvať v F1, musí sa obzerať po novom angažmáne. Voľné miesta však zostávajú len v Haase a Williamse.

Ricciardo si v Japonsku stál za svojimi dávnejšími vyjadreniami, keď tvrdil, že rok mimo padoku mu prospeje, obzvlášť preto, že sa v kráľovnej motoršportu pohybuje nepretržite už od roku 2011. Všetko chce radšej staviť na sezónu 2024, kedy si vraj istotne niečo nájde. V tom čase však ešte nevedel o záujme Haasu.

„Je to niečo, nad čím som uvažoval od letnej prestávky. Chcel som tomu dať pár pretekov, no čím ďalej, tým silnejšie cítim, že prestávka je to, čo potrebujem – aj keď ani príležitosti nie sú, skutočne sa pre budúci rok nič nerysuje, uviedol Daniel Ricciardo.

„Takže by som chcel prestávku a pravdepodobne by som potreboval trochu zresetovať, a potom sa možno v roku 2024 otvoria aj niektoré ďalšie príležitosti,“ poznamenal 33-ročný rodák z Perthu.

Keď sa poobhliadneme späť na poslednú dekádu alebo o čosi ďalej, zistíme, že pomerne veľa jazdcom, ktorí boli v podobnej situácii, v akej je v súčasnosti Daniel Ricciardo, sa podaril „comeback“ do Formuly 1. Iní však zlyhali.

Po dvojročnej odmlke sa podarilo vrátiť v roku 2021 do elitnej motoristickej súťaže Fernandovi Alonsovi. V tomto prípade sa však jednalo o dvojnásobného majstra sveta s 32 triumfami na konte a tzv. „overené“ meno. Obdobné to bolo aj v prípade legendárneho Michaela Schumachera, hoci sedemnásobný majster sveta neplánoval sabatikal. V roku 2006 totiž oznámil ukončenie svojej kariéry.

Návrat sa podaril aj ďalšiemu šampiónovi Kimimu Räikkönenovi, ktorý musel dve sezóny stráviť mimo okruhov F1. Spomedzi menej úspešných jazdcov sa do efjednotky vrátil člen rodiny Red Bullu Daniil Kvjat, Estebanovi Oconovi zas prospela ročná pauza na pozícii rezervného jazdca Mercedesu, či Kevin Magnussen, ktorého prípad sa však od ostatných líši: Najskôr sa zastrájal, že sa do efjednotky nechce vrátiť, pokiaľ nedostane ponuku z top tímu. Nakoniec mu však kráľovná motoršportu tak chýbala, že kývol aj na ponuku Haasu.

Na druhej strane taký Rubens Barrichello sa nedokázal v F1 udržať aj navzdory jedenástim kariérnym víťazstvám a tomu, že si podľa vlastných slov šiel „ruky zodrať”, aby sa natlačil do niektorého kokpitu a predĺžil si kariéru.

O návrat do kráľovnej motoršportu sa dlhodobo usiluje aj Nico Hülkenberg. Tomu bolo doposiaľ nanajvýš umožnené zaskakovať za jazdcov počas ich krátkodobej práceneschopnosti.

Pascal Wehrlein svoju púť vo Formule 1 odštartoval v roku 2016 za Manor, aby o rok neskôr prestúpil do Sauberu. Keď sa mu nepodarilo nájsť si miesto na rok 2018, sľuboval, že sa stiahne len dočasne. Tak veľmi veril tomu, že nejaká ponuka príde, že dokonca odmietol šancu jazdiť v tíme HWA vo Formule E. Nakoniec však vytriezvel a uvedomil si, že Formula E je jeho najlepšia voľba.

Comeback nevyšiel ani jednému veľmi zvučnému menu. Majster sveta z roku 2009 Jenson Button v roku 2016 takisto tvrdil, že nekončí a jedná sa len o ročnú pauzu. Keď ho McLaren nahradil Stoffelom Vandoornom, odkazoval, že už sa mu rysujú ponuky na sezónu 2018, ktoré si určite nenechá ujsť. Presne ako v Ricciardovom prípade… Na Buttonovo zmŕtvychvstanie sme ale čakali márne.

Daniel Ricciardo má oproti väčšine týchto mien nevýhodu. Posledné dva roky predvádzal žalostné výkony a ak spomienky na ne nič nezmyje, hrozí mu, že tímy si ho zapamätajú ako vyhoreného pretekára, ktorý stratil svoje kúzlo. Angažovanie takéhoto jazdca môže byť riziko, ktoré tímy neradi podstupujú.

Ibaže by sa o rok vrátil na štartový rošt a opäť ukázal, že v ňom stále žije ten starý Ricciardo, ktorý vedel každého súpera zahanbiť odvahou na brzdách. Ako sa hovorí, vo Formule 1 si len taký dobrý, aké dobré si mal posledné preteky, v Ricciardovom prípade poslednú sezónu.

Naša rada pre Daniela Ricciarda znie preto nasledovne: Kývni na ponuku Haasu, neriskuj a radšej ukáž, čo je v tebe!

Súvisiace články

Diskusia