logo F1online.sk

Porsche ešte nepovedalo vo Formule 1 posledné slovo

Porsche, ilustračné
© Porsche
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 10. 2022

Keď Porsche a Red Bull formálne ukončili spoločné rokovania a verejne potvrdili, že sa nedokázali dohodnúť na spojení síl v spoločnom projekte vo Formule 1, zdala sa cesta do najvyššej motoristickej triedy pre nemeckú automobilku zarúbaná. Posledné správy však hovoria o niečom inom.

Po dlhé mesiace sa zdal byť vstup Audi a Porsche do Formuly 1 hotovou vecou, ktorá čakala len na formálne potvrdenie. Médiá to dokonca označili za „najhoršie strážené tajomstvo vo Formule 1“. Pokým to však nie je podpísané na papieri, tak nie je nič isté a to sa potvrdilo aj v prípade Porsche a Red Bullu.

Po rozpade ich spoločných rokovaní sa zdalo, že Nemci prišli o jedinú realistickú cestu do Formuly 1. Podľa všetkého sa im nechce investovať ťažké milióny na vybudovanie vlastného tímu a taktiež nie sú ochotní začínať od nuly so stavbou vlastného motoru. Spojenie s Red Bullom a ich motorovou divíziou Red Bull Powertrains sa zdalo ako dokonalá príležitosť.

Možno sa však mýlime a Porsche si cestu do Formuly 1 predsa len nájde, prípadne sa o to aspoň pokúsi. Niečo naznačil prezident FIA Mohamed bin Sulajem po stredajšom stretnutí Svetovej motoristickej rady.

„V auguste v Spa-Francorchamps oznámila spoločnosť Audi, že od roku 2026 sa stane účastníkom majstrovstiev sveta Formuly 1 ako dodávateľ pohonný jednotiek. Toto oznámenie bolo potvrdením tvrdej práce všetkých zúčastnených strán, ktoré sa podieľali na vytvorení nových pravidiel,“ uviedol bin Sulajem.

„Taktiež je nám známe, že spoločnosť Porsche pokračuje v rokovaniach s tímami Formuly 1,“ dodal.

Pomerne prekvapivé odhalenie a môžeme len diskutovať o tom, kto by mohol byť objektom záujmu Porsche. Reportér magazínu Autosport Jonathan Noble sa domnieva, že by sa teoreticky mohlo jednať o Williams, prípadne dokonca o Andretti Autosport, ktoré sa všemožne usiluje dostať na rošt.

Americký celok však čelí obrovskému odmietaniu zo strany väčšiny tímov a dokonca aj samotnej Formuly 1. Keby sa však k Andrettimu pripojilo Porsche, mohlo by dôjsť k dokonalému obratu o 180 stupňov.

Vyjadrenie šéfa FIA však nie je jedinou indíciou, že Porsche svoje úsilie o vstup do F1 ešte úplne nevzdalo. Začiatkom októbra totiž pre nemecký SPORT1 poskytol rozhovor finančný riaditeľ nemeckej automobilky Lutz Meschke.

„Formula 1 je pre nás naďalej zaujímavým šampionátom. Skúmame, či existujú iné reálne cesty pre náš vstup. Nenecháme sa však vtlačiť do niečoho, o čom nebudeme presvedčení, že je pre nás správne,“ prehlásil Meschke.

Súvisiace články