logo F1online.sk

Podľa Fittipaldiho si Verstappen dva tituly zaslúži, vyzdvihol aj Hamiltonovo zlepšenie

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 10. 2022

Napriek tomu, že Lewis Hamilton v súčasnosti zažíva jednu zo svojich najhorších sezón vo Formule 1, je Emerson Fittipaldi, majster sveta z rokov 1972 a 1974, jeho výkonmi doslova ohromený. Zároveň si myslí, že si Max Verstappen svoje dva tituly bezpochyby zaslúži.

Aktuálna sezóna nezačala pre Mercedes a špecificky pre Lewisa Hamiltona vôbec dobre. Hamilton sa spočiatku nevedel zžiť so svojím monopostom W13 a v prebiehajúcom ročníku ešte nevyhral. Ak by do konca roka nezvíťazil, stalo by sa tak vôbec po prvýkrát, čo by v sezóne nezaznamenal ani jedno víťazstvo.

Hamilton sa však podľa Fittipaldiho s pribúdajúcimi pretekmi kontinuálne zlepšuje. V súčasnosti mu patrí po devätnástich veľkých cenách šieste miesto v súťaži jednotlivcov. Vo svojom najnovšom stĺpčeku pre Vegas Insider nešetril chválou na adresu sedemnásobného majstra sveta, keď uviedol, že Hamilton musel byť na začiatku sezóny mimoriadne sklamaný, keďže nemal nástroje na to, aby bojoval o titul majstra sveta. Hamilton ho však očaril svojou bojovnosťou.

„Pre sedemnásobného majstra sveta muselo byť frustrujúce ocitnúť sa v takej pozícii. On však bojoval na každých jedných pretekoch, každú jednu sekundu každého mesiaca. Stále bol lepší, lepší a lepší, a to až do bodu, v ktorom je teraz Mercedes. Jeho odhodlanie, talent a postoj k tvrdej práci je veľmi pôsobivý. Je ohromujúce, ako sa Mercedes dal dokopy,“ poznamenal dvojnásobný majster sveta z Brazílie Emerson Fittipaldi.

Rodák zo Sao Paula však nezabudol ani na Maxa Verstappena. Aj jeho zasypal slovami chvály. „Vo Formule 1 je vždy tvrdá konkurencia a vždy je tu tlak. To znamená, že vyhrať dve majstrovstvá sveta je veľmi ťažké. Zisk druhého titulu je pre jazdca zadosťučinením, potvrdením talentu a zanietenosti. Som si istý, že Max musí byť veľmi šťastný. Vyhrať dva roky po sebe je výnimočné.“

„Podľa môjho názoru si to minulý rok skutočne zaslúžil a rovnako aj tento rok. V minulej sezóne vyhral najviac pretekov a tento rok bol na ceste za titulom fantastický,“ poznamenal 75-ročný Brazílčan, ktorý sa vyjadril aj k minuloročným rozporuplným pretekom v Abú Zabí. Mnohí pre ne spochybňujú, či bol Holanďanov titul zaslúžený.

„To, čo sa stalo v Abú Zabí, nemalo nič dočinenia s Maxovým talentom. Zaslúžil si byť majstrom sveta. A presne to v tomto roku ukázal – ukázal svoj talent, ukázal, že sa pod tlakom nezrúti. Ukázal, že je majstrom sveta. Keď začínate novú sezónu ako obhajca titulu, je na vás vyvíjaný veľký tlak, a on sa s tým popasoval veľmi dobre,“ dodal Fittipaldi.