logo F1online.sk

Williams hľadá jazdca, ktorý dokáže dostať Albona pod tlak

Alex Albon
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala16. 10. 2022

Po prestupe Pierrea Gaslyho do Alpinu a angažovaní Nycka de Vriesa v AlphaTauri nám na štartovom rošte zostali už len dva voľné kokpity. Jeden z nich vlastní Williams a uverejňuje inzerát: Hľadáme jazdca, ktorý dokáže Alexa Albona dostať pod tlak a potiahne s ním celý tím.

Kariéra Nicholasa Latifiho vo Formule 1 sa možno skončí už po troch sezónach. Williams totiž pred pár týždňami oznámil, že Kanaďanovi nepredĺži zmluvu. Hľadá preto zaňho súcu náhradu, tentoraz však nie náhradu s plným kufríkom peňazí, ale nespochybniteľnými jazdeckými kvalitami.

Takto opisuje výberové konanie šéf výkonnosti monopostov Dave Robson. “Potrebujeme niekoho, kto bude na Alexa tlačiť a na každých pretekoch s ním bude zvádzať súboje. Ideálny by bol pilot, ktorý chce monopost s podobnými vlastnosťami ako on. Uvidíme, na čo narazíme. Skrátka chceme mať dve rýchle autá, ktoré sa budú navzájom bičovať k postupom do Q2, Q3 a ďalej.”

V padoku sa špekuluje, že o sedačku by mohli zabojovať Mick Schumacher a Američan Logan Sargeant, ktorý by bol skvelou posilou aj pre marketing v USA. Pilot F2 Sargeant sa dokonca v Austine objaví v monoposte Williamsu, keď mu Nicholas Latifi prepustí svoje miesto aspoň na prvý tréning.

Britská stajňa avizuje, že definitíva ohľadom jazdeckej otázky padne až po sezóne, keďže Sargeant zatiaľ nemá dostatok licenčných bodov a nie je isté, že ich aj získa.

Robson prezrádza, že odchod Georgea Russella bol veľkou ranou pre stajňu z Grove, no Alex Albon dokázal túto ranu veľmi pekne zaceliť. Mať druhého jazdca podobných kvalít by bol obrovský prínos.

“Je škoda, že sme prišli o Georgea a jeho spätnú väzbu, ale Alex má skúsenosti s rýchlymi autami, naskočil k nám a veľmi dobre zapadol. Zároveň vie veľmi dobre odhadnúť, čo je možné dosiahnuť, tlačí na to a všetkých motivuje,” chváli juniora z programu Red Bullu Robson. “Má skvelý vplyv na tím, tvrdo pracuje a všetkých nás ťahá vpred.”

“Oni dvaja sú si podobní aj v tom, čo sa snažia dosiahnuť,” pokračoval. “Chcú to isté. Z hľadiska osobnostných charakterov sú však úplne iní. Alex vám môže prísť veľmi tichý, slušný a veľmi priateľský. Na druhej strane však ide naplno.”

“Myslím si, že pri nich dvoch sa tá vášeň ukazuje trochu inak. Kým jedna strana pochopí druhú, tak to chce čas, tomu sa nedá vyhnúť. Sú si však dosť podobní na to, aby Alex dokázal prevziať kormidlo po Georgeovi,” doplnil inžinier Williamsu.


Súvisiace články