logo F1online.sk

Vettel: Nádeje boli veľké, ale neuspeli sme

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 10. 2022

Keď Sebastian Vettel opúšťal Ferrari a vydal sa do ambiciózneho Aston Martinu, málokoho napadlo, že toto bude pre štvornásobného šampióna konečná zastávka. Tím však zostáva dlžný svojim vyhláseniam a nenapĺňa stanovené ciele. Vettela, ktorý jazdí vo Formule 1 nielen pre radosť, ale hlavne pre výsledky, to napokon viedlo ku konečnému rozhodnutiu zavesiť prilbu na klinec.

Odchod Sebastiana z Aston Martinu trochu pripomína jeho odchod z Ferrari, pre ktorý sa stala typickou fráza „zlyhali sme“. Vettel odchádzal do Maranella s jasným cieľom získať titul majstra sveta, ale to sa nepodarilo. Pre Aston Martin je šampionát taktiež konečným cieľom a nové pravidlá mali stajni zo Silverstone pomôcť priblížiť sa k najlepším. Ako to zatiaľ vyzerá, všetci veľmi dobre vieme.

„Moje dva roky v Aston Martine boli náročné, keďže auto nebolo také konkurencieschopné, ako sme dúfali. V tejto sezóne sme chceli dosiahnuť výrazné zlepšenie v porovnaní s vlaňajškom. To sa nám nepodarilo. Aktuálne sa nachádzame tam, kde sme minulý rok skončili,“ prehlásil Vettel v rozhovore pre oficiálne stránky tímu.

„Neukazujem prstom a nehovorím, že sme odviedli zlú prácu. Som len realistický. Nádeje boli veľké, ale neuspeli sme,“ dodal.

Po frustrujúcej sezóne 2020 a odchode z Ferrari čakali Sebastiana ešte frustrujúcejšie dva roky v Aston Martine. Tím sa umiestňuje ešte horšie než Scuderia v roku 2020. Štvornásobný šampión však podľa vlastných slov nič neľutuje. „Nie, ani trochu. Nemyslím si, že to boli zbytočné dva roky, aj keď výsledky a bodové zisky neboli také, v aké sme dúfali. Prácu v tomto tíme som miloval – spoznal som rôznych ľudí a rôzne prístupy,“ povedal Vettel.

„Boli to náročné roky, pretože som nebol príliš oboznámený s tým, ako treba jazdiť na konci poľa. Bola to pre mňa nová skúsenosť, niekedy neľahká, ale veľa som sa toho naučil,“ dodal.

Nemecký pretekár tiež neponúkol fanúšikom Aston Martinu veľa dôvodov na optimizmus. Iste, továreň sa buduje a do tímu prišli inžinierske hviezdy ako Dan Fallows a Eric Blandin, ale na otázku, či stajňa zo Silverstone napokon naplní svoje ambície, odpovedal Vettel trochu vyhýbavo.

„Keď ste vyhrávali predtým, to ešte neznamená, že budete vyhrávať znova,“ prehlásil Vettel. „Určite to však pomôže. Ľudia sú na svojich miestach, stavia sa nová továreň, takže si to všetko sadá, ale bude to chcieť čas.“

„So zmenou pravidiel prišla aj veľká šanca, ale padli sme do rovnakej pasce ako mnohí iní. Niektoré tímy mali pri návrhu monopostu možno trochu šťastie. Tieto predpisy budú platiť až do roku 2026, takže tímy, ktoré mali dobrý štart, budú ťažiť zo svojho náskoku. Pri rozpočtovom strope nemôžete rozhadzovať peniaze v snahe to dobehnúť,“ povedal Vettel dosť pesimisticky.