logo F1online.sk

Brown ponúkal Ricciardovi miesto v IndyCar i Formule E: Rád by som ho udržal v rodine

Daniel Ricciardo, Lando Norris, Zak Brown
© McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 10. 2022

Daniela Ricciarda v roku 2023 neuvidíme na štartovom rošte vo Formule 1. Austrálsky pretekár musel prijať, že v najvyššej motoristickej triede oňho nie je už ani zďaleka taký záujem, no sna o pokračovaní kariéry v F1 sa nemieni vzdať. V budúcej sezóne chce byť k cirkusu čo najbližšie a číhať na svoju šancu pre rok 2024. Ponuky z ostatných sérií teda odmieta.

Ricciardo dal v posledných týždňoch niekoľkokrát jasne najavo, že nemá záujem o ostatné šampionáty. „Plánom A“ bolo zotrvanie na rošte v sezóne 2023, „Plánom B“ pozícia rezervného alebo testovacieho pilota niektorého z tímov Formuly 1, „Plán C“ neexistoval.

Daniel tak odolal lákadlu na úplne nový začiatok. Dobre si uvedomuje, že odchodom by svoje šance len znížil. Keď sa však bude naďalej pohybovať v padoku, mohol by oživiť svoju kariéru podobným spôsobom, ako sa to v Monze podarilo Nyckovi de Vriesovi.

Keď mu teda šéf McLarenu Zak Brown ponúkal sedačku v niektorom z početných tímov britskej stajne v ostatných sériách, odpovedal odmietavo.

„Daniela som sa snažil získať ešte pred jeho prestupom do Renaultu, takže to trvalo niekoľko rokov. Som jeho veľkým fanúšikom a to sa nikdy nezmení,“ povedal Brawn pre Kayo Sports počas svojej víkendovej účasti na pretekoch Bathurst 1000 v Austrálii.

„Opýtal som sa ho, či by za nás nechcel jazdiť v sérii IndyCar alebo Formule E. Rád by som ho totiž udržal v rodine, ale stále je veľmi sústredený na Formulu 1, čo úplne chápem, veď je to vrchol motoristického športu. Veľmi rád by som však s ním opäť pretekal.“

„Nechať ho odísť bola možno tá najťažšia vec v mojej motoristickej kariére, nebolo to príjemné a ani zábavné. Spolu s Andreasom Seidlom však máme v popise práce robiť ťažké rozhodnutia. Nevideli sme žiadny progres. Hovorili sme si: ‚Nuž, musíme urobiť zmenu pre dobro oboch strán a dúfať, že sa opäť dostane do pozície, v ktorej bude konkurencieschopný a bude sedieť v monoposte Formuly 1, nech už to bude v ktoromkoľvek tíme‘, no bolo to obrovské sklamanie,“ priznal Brown.

Ten rezolútne odmietol, že by sa McLaren k svojmu jazdcovi zachoval akokoľvek zákerne. Trvá na tom, že obe strany vyvinuli maximálne úsilie, ale niekedy to skrátka nevyjde.

„Počas celého procesu sme boli transparentní a viem, že sa v médiách objavilo množstvo špekulácií. Daniel a ja však vieme, čo sa skutočne stalo a myslím si, že práve preto máme taký pevný vzťah. Všetko bolo transparentné a dobre komunikované. Niekedy môžeme ľuďom povedať, čo sa deje, a inokedy to jednoducho nejde,“ povedal Brown.

Súvisiace články