logo F1online.sk

Ľudia si nikoho nepamätajú večne, hovorí Vettel

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 10. 2022

Rozlúčkové turné Sebastiana Vettela začína. Štvornásobný majster sveta nesmie odísť v tichosti a vždy po sebe niečo zanechá. Sám Seb však hovorí, že nežije preto, aby si ho ľudia pamätali.

Pilot Aston Martinu, ktorého čakajú posledné štyri preteky v kariére, poskytol pre oficiálne stránky svojho tímu rozhovor, ktorý až budí dojem nekrológu. Nechýbali totiž otázky typu, či niečo ľutuje, čo si uvedomil, ako hodnotí svoje dva roky v Aston Martine či o láske k F1 a svojich začiatkoch.

Pri ľuďoch ako je on sa často hovorí aj o odkaze a zápise do histórie. Vettel však v rozhovore pôsobil dojmom, akoby mu na tom príliš nezáležalo.

„Raz som počul, ako niekto povedal, že si vás budú pamätať, len kým nezomrie posledný človek, ktorý si vás pamätá,“ povedal Vettel. „Poviem to inak: Británia má nového kráľa, ale nie je to prvý kráľ Karol – pred ním boli ešte dvaja s týmto menom. Pamätáte si ich? Zrejme nie.“

„Pravdepodobne príde okamih, keď si ma už nikto nebude pamätať. Nič netrvá večne,“ dodal Vettel.

Filozofovanie s dopytujúcim sa pokračovalo otázkou, či nikdy nepremýšľal o tom, ako naňho budú ľudia spomínať. „Ľudia sa môžu sami rozhodnúť, či si ma budú pamätať. Neurazil by som sa však, keby si ma nepamätali. Pre mňa to nie je dôležité,“ odpovedal Vettel.

„Vždy som sa snažil uspieť – niekedy sa mi to nepodarilo –, ale predovšetkým som sa vždy usiloval správať k ľuďom s úctou a byť k nim milý. Ak si ma ľudia zapamätajú práve kvôli tomu, tak budem šťastný,“ dodal.

To znie takmer ako skvelá ukážka do traileru k filmu, ktorý sa podľa rôznych špekulácií práve pripravuje. Ktovie, čo je na tom pravdy, ale nejaký dokumentárny film o živote Sebastiana Vettela by nás istotne potešil.