logo F1online.sk

Gasly: Dnes zavolám rodine… Dva metre a mohol byť koniec

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2022

Pierre Gasly si z Veľkej ceny Japonska odnesie zážitok, bez ktorého by sa istotne zaobišiel. Francúzsky pretekár si dnes totiž uvedomil, ako môže chyba vedenia pretekov ohroziť pilotov na trati. Gaslymu sa dnes pred očami premietol celý jeho život.

Riaditeľstvo pretekov dnes zlyhalo na celej čiare. Po nehode Carlosa Sainza totiž povolalo na trať žeriav — podľa Medzinárodného športového kódexu nesmie na trať vstúpiť žiaden maršal a žiadna technika bez súhlasu riaditeľstva pretekov —, aj keď na okruhu ešte stále boli monoposty.

Pierre Gasly mal dosť času na vychladnutie, no i napriek tomu bolo po pretekoch cítiť, že s ním stále lomcujú emócie. “Už sme prišli o Julesa. Stratili sme úžasného chlapca, úžasného jazdca a vieme z akých dôvodov. O osem rokov na tej istej trati a za rovnakých podmienok máme na trati žeriav. Ako je to možné, že sme dnes videli žeriav ani nie v štrku, ale priamo na trati, keď sme stále na nej? Ja to nechápem,” krútil hlavou 26-ročný Francúz.

Keď Gasly prechádzal okolo miesta nehody Carlosa Sainza a veľmi slabo označeného žeriava, okamžite sa ozval vo vysielačke nechápajúc, čo robí priamo na trati. Francúz si totiž uvedomoval, že chýbalo málo a mohol skončiť priamo v ňom.

“Samozrejme, že ma to vystrašilo. Keby som stratil kontrolu nad autom podobne ako Carlos v predchádzajúcom kole, tak by som tam zomrel a nezáležalo by na tom, či idem 100 alebo 200 km/h,” zdôrazňuje Gasly.

Otec Julesa Bianchiho na sociálnych sieťach zareagoval na rozhodnutie riaditeľstva pretekov slovami, že nemajú vôbec žiadnu úctu k životom jazdcov na trati a pamiatke na zosnulého Julesa Bianchiho.

Pierre Gasly s tým súhlasí. “Ja to nechápem, to je úplne neúctivé voči Julesovi, jeho rodine a nám všetkým. Riskujeme tu naše životy. Máme tú najlepšiu prácu na svete, no žiadame aspoň toľko, aby sme boli v bezpečí. Už beztak je to nebezpečné. Dnes to bolo zbytočné. Mohli sme počkať tú jednu minútu, kým by sme sa vrátili do boxov, a následne vyslali na trať ten traktor.”

“Som strašne vďačný za to, že tu môžem stáť. Dnes v noci zavolám mojej rodine, mojim drahým. Prešiel som dva metre od toho žeriava. Keby som šiel o dva metre viac vľavo, bol by som mŕtvy,” uviedol pohnutý pilot AlphaTauri.

Komisári si Pierrea Gaslyho predvolali na vypočúvanie za to, že počas červenej vlajky šiel príliš rýchlo. Netýkalo sa to síce miesta, kde Carlos Sainz havaroval, ale cieľovej rovinky. Tak či onak však Gasly podľa komisárov porušil pravidlá a dostal trest prejazdu boxovou uličkou, čo sa nakoniec premietlo vo výsledkoch ako 20-sekundová penalizácia.

Pierre Gasly pred vynesením verdiktu netušil, čím sa previnil. “Ja som rešpektoval moju deltu. Na volante máme čas, ktorý musíme rešpektovať a ja som bol od neho pomalší o deväť sekúnd. Toto nie je fér, ja som všetko urobil správne. Ten žeriav tam nemal čo robiť. Keby som zomrel, keby som vrazil do toho žeriava, aký by to malo výsledok? Traktor nemal byť na trati, no oni pravdepodobne povedia, že ja sa mýlim a že to je čisto moja chyba.”

Problém s červenou vlajkou je v tom, že počas nej už pilotom nestačí držať sa časovej delty. Podľa pravidiel majú ísť “pomaly” do boxov, no pravidlá nešpecifikujú, čo presne znamená “pomaly”. Verdikt však konštatuje, že Gasly viackrát prekročil hranicu 200 km/h a dosiahol maximálku 251 km/h, čo “nemôžeme považovať za pomalý” dojazd. Gasly s týmto zdôvodnením podľa správy od komisárov súhlasil.

Francúzovi však v nedeľu bolo prednejšie niečo iné. “Mne záleží na mojich kolegoch, na nás, aby sme sa v budúcnosti nedostali do podobnej situácie. Keby som dnes dostal aquaplaning ako Carlos, už by som tu nestál. Po Julesovi by to bol ďalší prípad… Už Julesova strata bola veľmi bolestivá. Toto nie je úctivé voči jeho pamiatke a jeho rodine.”

“Všetko dopadlo dobre a boli sme veľmi blízko dramatického konca. Smerom do budúcna je najdôležitejšie, aby sme sa nedostali do podobnej situácie. Tú minútu sme mohli počkať,” doplnil.

Súvisiace články