logo F1online.sk

FIA chce od budúceho roku zakázať kvalifikačné motorové režimy

FIA
© FIA
Ladislav Király
Ladislav Király12. 8. 2020

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) chce Mercedesu podľa všetkého trochu klepnúť po prstoch. Podľa informácií portálu RaceFans totiž od budúceho roku plánuje zakázať tzv. „kvalifikačný režim“.

Túto vecičku, vďaka ktorej dokáže mať auto v závere kvalifikácie omnoho vyšší výkon, ako prvý vyvinul práve Mercedes, ale rýchlo sa pridali aj ďalší výrobcovia motorov. V súčasnosti sa však zdá, že práve stajňa so sídlami v Brackley a Brixworthe je v tomto smere najďalej.

Pri kvalifikačnom režime ide o akési optimalizované nastavenie motora, ktorý tak ponúkne o niekoľko desiatok koní viac. Je to však len krátkodobá pomoc, ktorú by dlhodobo nebolo možné využívať, pretože pohonné jednotky by to nezvládli – vydržať musia mnoho víkendov. A ak by mali byť takéto režimy nasadzované aj v priebehu pretekov, pretekárom by nestačilo palivo.

Zaujímavé informácie k téme nedávno povedal Christian Horner, podľa ktorého stráca Red Bull na Mercedes v pretekoch približne štyri desatinky na kolo, avšak v kvalifikácii je to celá sekunda. Do istej miery za to môže práve špeciálny kvalifikačný režim.

Portál RaceFans teraz píše, že od roku 2021 chce FIA tieto režimy definitívne zakázať. Tímy mali byť informované počas utorka prostredníctvom listu podpísanom generálnym sekretárom FIA pre šport Petrom Bayerom.

FIA to chce postaviť tak, že výkonnostné nastavenie využité v kvalifikácii musí byť rovnaké, ako v pretekoch. To znamená, že ak by niekto využil kvalifikačný režim, nikto mu v tom nebráni, ale rovnako musí pokračovať aj v pretekoch. A to by pochopiteľne nebolo možné.

Ďalšie detaily týkajúce sa toho, ako to chcú kompetentní ošetriť, zatiaľ nie sú k dispozícii.

Súvisiace články