logo F1online.sk

Dojatý Vettel dnes ľutoval, že odchádza: Takéto kolá ma napĺňajú smútkom

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2022

Sebastian Vettel mal po vynikajúcej kvalifikácii zmiešané pocity. Na jednej strane mal obrovskú radosť z jazdy v Suzuke a pekného výsledku, na druhej strane si však uvedomoval, že možno už nikdy nič podobné nezažije.

Dostať sa v Aston Martine až do tretej časti kvalifikácie je výsledok, na ktorý môže byť Sebastian Vettel pyšný. Dnes sa totiž prebojoval do elitnej desiatky vôbec prvýkrát od VC Azerbajdžanu.

Fakt, že sa mu to podarilo práve na jeho obľúbenej Suzuke, ho musí veľmi tešiť. Dnes mal po poslednom kole azda i pocit, akoby získal pole position, keď od radosti dvíhal ruky a hovoril o tom, že Suzuke sa nič nevyrovná.

Cítil sa ako po pole position? “Ak sa nepozrieme na výsledkovú listinu, tak mám rovnaký pocit, som rovnako spokojný s mojimi dnešnými kolami a tiež tým posledným,” usmieval sa pred mikrofónom Sky Sports F1. “Milujem toto miesto, milujem túto trať. Cítim sa na nej o niečo živší. Keď v prvom sektore bojujete sami so sebou a tiež s autom, na tvári vám skrátka poihráva úsmev od ucha k uchu. Zakaždým.”

Po kvalifikácii naňho doľahli aj myšlienky na koniec jeho kariéry. Uvedomil si totiž, že na Suzuku už bude môcť len spomínať. “Takéto kolá ma napĺňajú smútkom. Neľutujem, že odchádzam, pretože sa teším na to, čo ma čaká. Som však trochu smutný z toho, že dnes to bolo poslednýkrát, čo som si zajazdil na tunajšom okruhu v kvalifikačnom nastavení.”

V nedeľu ho ešte čakajú preteky, ale ani tie sa nevyrovnajú kvalifikácii. “Sobota tu býva iná, pretože v nedeľu máte v aute viac paliva, manažujete. Je to v podstate iná disciplína. V sobotu letíme, aj keď sme boli ďaleko od prvého miesta. V aute však máte skvelý pocit, keď je ľahké a pneumatiky sú čerstvé.”

Od Vettelovho štartu vo Formule 1 monoposty poriadne pribrali. Extra 200 kilogramov navyše je vraj dosť cítiť. “Tu som už toho veľa odjazdil. Najlepší pocit máte v prvom sektore, aj keď sme v tej úvodnej sekvencii o polsekundu pomalší ako top chlapci. Auto však aj tak generuje veľa prítlaku, sú len príliš ťažké. Napríklad v jedenástej zákrute sedíte na mieste a bojujete s hmotnosťou. Všade, kde idete rýchlo, máte dobrý pocit, no v pomalých zákrutách cítite tú hmotnosť.”

“Mali sme dobrý balans, od tretieho tréningu sme toho tak veľa nezmenili. Dokonca aj v kvalifikácii sme len trochu upravili nastavenie predného krídla a bolo vymaľované,” vysvetlil ďalší dôvod, prečo mal po sobote taký dobrý pocit.

V nedeľu bude hrať úlohu počasie, ale aj manažment pneumatík. Sebastian Vettel po štarte z deviateho miesta môže pomýšľať na body, ku ktorým by mu mala pomôcť aj konfigurácia na vyšší prítlak.

“Áno, nasadili sme aj pomerne veľké zadné krídlo, takže azda nám to pomôže. Uvidíme. V podstate nemáme čo stratiť. V šampionáte to je tesné a chceme získať pár bodov. Papierovo nám táto trať nevyhovuje najviac zo všetkých, ale dnes sme mali dobrý deň, takže prečo by sme to nemohli zopakovať aj zajtra?” rečnícky sa spýtal Vettel.

Na záver dostal rodák z Heppenheimu milú otázku. V Suzuke sa nachádza aj megafanúšik Johnnyho Herberta, ktorý mu každý rok prinesie čokoládky, na ktorých je jeho tvár. Čo dostal od miestnych fanúšikov Vettel? “Dostal som malého hojdacieho koníka, hračkárske autíčka, dostal som japonský vejár… Paličky ešte nemám. V prvom rade však cítite tú energiu, my všetci ju cítime. Tu vás skrátka musia zaplaviť skvelé pocity.”