logo F1online.sk

Verstappen tvrdí, že Norris incident spôsobil sám. Nebol dosť “úctivý”

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2022

Max Verstappen síce v kvalifikácii zajazdil najrýchlejší čas zo všetkých, no pole position ešte nemá definitívne vo svojich rukách. Komisári si ho totiž predvolali za spôsobenie nebezpečnej situácie, keď Lando Norris musel vyjsť až na trávnik, aby sa vyhol pomalému Red Bullu. Podľa Norrisa Verstappen porušil pravidlá, no Holanďan má iný pohľad na vec. Norris mal byť vraj úctivejší.

Na začiatku Q3 sa Lando Norris a Max Verstappen stretli v zákrute 130R. Holanďan šiel veľmi pomaly, keď sa za ním rozbehol Lando Norris. McLaren videl na ľavej strane miesto, kadiaľ chcel prejsť, no Verstappen odrazu pridal, pretočil zadné kolesá a musel strhnúť auto doľava priamo McLarenu do cesty. Norris sa vyhol nehode len tým, že vyšiel mimo trať.

Max Verstappen po danom pokuse na znak ospravedlnenia zamával Landovi Norrisovi, no na tlačovke si nesypal popol na hlavu. “Všetci sme sa zoradili, aby sme si medzi sebou vytvorili rozostupy. Z nejakého dôvodu ma chcel predbehnúť pred šikanou, no ja som bol práve na mieste, kde som chcel akcelerovať,” opisuje incident zo svojho pohľadu.

“Ale ja som bol na veľmi chladných pneumatikách. Trochu mi to ustrelilo, a preto musel prejsť okolo mňa. Keby ste však boli o niečo úctivejší, veď všetci sa tam už radili… Nemyslím, že sa niekto iný pokúšal predbiehať v poslednej šikane,” krúti hlavou úradujúci majster sveta. “V podstate tým, že sa ma pokúsil predbehnúť, sám spôsobil ten problém.”

Komisári si Maxa Verstappena predvolali na 10:00 nášho času. Na vypočúvanie sa má dostaviť aj Lando Norris, ktorý bude zrejme žiadať trest pre pilota Red Bullu. Minimálne v media zóne odkázal, že došlo k porušeniu pravidiel.

Vo vysielačke dokonca vyhlásil, že Verstappen ho chcel úmyselne zablokovať, aby sa nedostal dopredu. “Ale no tak, ako toto vyzeralo? Samozrejme, pokúsil sa ísť doľava a smerom do mňa.”

V rozhovore pre Sky Sports F1 svoje tvrdenie zopakoval. “Bolo dosť jasné, o čo sa snažil, áno,” hovoril Lando Norris. “Nemáme žiadne pravidlo ohľadom toho, čo môžete robiť, ale nemôžete urobiť to, čo spravil on.”

Pravidlá pamätajú aj na takéto incidenty. Pilot má zakázané jazdiť nebezpečne, nepredvídateľne meniť smer jazdy či ohrozovať jazdcov a ľudí okolo seba. Je na posúdení komisárov, či Verstappen porušil toto pravidlo.

“Pred poslednou zákrutou sa bežne predbieha. Možno s tým niekto nebude chcieť súhlasiť, ale všetci to robia. Takže je to jedno. Keby bol v mojej situácii, pravdepodobne by spravil to isté, no ja by som doňho nezatočil, keby som bol na jeho mieste,” vyhlásil Norris s dodatkom, že keby bol Verstappenom, “určite” by čakal penalizáciu.

Doplňme, že Lando Norris takmer identicky predbehol Maxa Verstappena aj pred úplne posledným pokusom. Avšak, v tomto prípade mu už Red Bull neprekážal v ceste.