logo F1online.sk

Zaskočený Krack: Nemyslíme si, že by sme urobili niečo zásadne zle

Mike Krack
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 10. 2022

V Singapure uzrela svetlo sveta nová kontroverzia. Talianske a nemecké médiá prišli s informáciou o údajnom porušení rozpočtového stropu zo strany dvoch tímov. Najväčšiu pozornosť si vyslúžil Red Bull, ktorý ho mal prekročiť dokonca výrazne. Previniť sa však tiež mal Aston Martin, hoci jeho porušenie je podľa mediálnych informácií malé. Šéf stajne Mike Krack zostal touto správou dosť zaskočený.

Aj keby to bola pravda, tak Astonu za tento prehrešok nehrozí žiaden veľký postih. Na druhú stranu, nedá sa povedať, že by sa na margo stajne zo Silverstone nevyjadril nikto zo súperov.

Aj keď nikoho nemenoval, šéf McLarenu Andreas Seidl prehlásil, že „dva tímy“ veľmi agresívne lanárili zamestnancov konkurencie s veľmi lukratívnymi ponukami. To všetko v čase, keď ostatní prepúšťali. Podľa Tota Wolffa Mercedes opustilo asi štyridsať ľudí, Ferrari viacerých uvoľnilo do Haasu a na vývoj nového hyperauta pre vytrvalostné preteky. Prepúšťať mal podľa Seidla aj McLaren.

V Aston Martine však zostali týmito obvineniami očividne zaskočení. Šéf stajne Mike Krack však nevyrazil do útoku ako Christian Horner, podľa ktorého je Red Bull krivo obviňovaný a súperi si dokonca vymýšľajú. Boss stajne zo Silverstone bol omnoho defenzívnejší.

„Je to proces, v ktorom musíte odovzdať vlastné podanie. FIA ho zanalyzuje a vráti s otázkami,“ vysvetlil šéf Aston Martinu. „Tento proces stále prebieha, takže naozaj nevieme, aký bude výsledok. Diskusia ide ďalej. My máme otázky ohľadom interpretácie pravidiel, oni majú otázky ohľadom interpretácie.“

„Boli sme prekvapení, že sa v tejto záležitosti objavilo aj naše meno. Uvidíme. Nemyslíme si však, že by sme urobili niečo zásadne zle,“ dodal Krack.

V júni dostal Williams pokutu 25-tisíc eur za oneskorené predloženie dokumentov. Procedurálna chyba môže pokojne vyvolať určité podozrenia. Šéf stajne si toho síce nie je vedomý, ale vie, že FIA Aston Martinu nejaké otázky položila.

„Nemyslím si, že by došlo k nejakej administratívnej chybe, nie som si ničoho vedomý. Ako som povedal, boli tu nejaké otázky, na ktoré odpovedajú aj ľudia z ekonomického oddelenia. Musíme si počkať na výsledok, ale nie sme v strese,“ odpovedal Krack.

„Je to nepríjemné, ale najdôležitejšie je sústrediť sa na víkend. Keď sa štvrtok alebo piatok začne takto, je dôležité nerozptyľovať sa. Vlastne bolo dobré, že sme neboli spomenutí len my, takže ste sa vydali radšej na druhú stranu padoku! Taká je však F1,“ dodal.