logo F1online.skF1online.sk

Pérez dvakrát porušil pravidlá, dostal napomenutie a päťsekundový trest

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 10. 2022

Výsledky Veľkej ceny Singapuru sa ešte budú upravovať, hoci len kozmeticky. Sergio Pérez totiž dostal za svoje dva priestupky za bezpečnostným vozidlom jedno napomenutie a jednu päťsekundovú penalizáciu spojenú s dvoma trestnými bodmi, ktorá ho však nezosunie na druhé miesto. Zaujímavé je však vysvetlenie komisárov, ktorí za ten istý priestupok udelili dva odlišné tresty.

Sergio Pérez sa mal pred komisárov dostať pre dva prehrešky. Najskôr o 21:30 miestneho času mal porušiť pravidlá za bezpečnostným vozidlom, keď si za ním v zákrutách 9 a 10 nedržal odstup do desiatich dĺžok vozidla i napriek tomu, že oranžové svetlá na bezpečnostnom vozidle stále svietili. Za tento priestupok dostal napomenutie, jeho prvé v sezóne.

Komisári vo svojom verdikte zmietli zo stola Pérezovu obranu, že sa len snažil zohriať pneumatiky, pretože trať bola stále mokrá. Nasledovať bezpečnostné vozidlo vraj nebolo ľahké na takých studených gumách. “Aj keď trať bola na niektorých miestach mokrá, nemôžeme akceptovať, že by podmienky boli také zlé, že by bolo pre Sergia Péreza nemožné alebo nebezpečné udržiavať si odstup do desiatich dĺžok vozidla.”

Pérez tú istú chybu zopakoval v zákrutách 13 a 14 aj o 22:33 miestneho času, teda pri druhom výjazde safety caru. Komisári udelili Mexičanovi päťsekundový trest len v tomto jednom prípade. Prečo rozhodli inak?

“K tomuto priestupku došlo i napriek tomu, že riaditeľ pretekov varoval tím, že Sergio Pérez nerešpektoval pravidlo o desiatich dĺžkach vozidla medzi zákrutami 9 a 10. Tím toto varovanie posunul Pérezovi,” vysvetľujú komisári a odkazujú sa na predchádzajúcu správu, v ktorej píšu o Pérezovom prvom priestupku. “Keďže došlo k druhému porušeniu článku 55.10, a to po priamom varovaní zo strany riaditeľa pretekov, rozhodli sme sa Pérezovi udeliť päťsekundový trest.”

Keby sa Charlesovi Leclercovi podarilo udržať do piatich sekúnd za Mexičanom, dodatočne by získal singapurské víťazstvo. Takto si na svoj prvý triumf v Marina Bay bude musieť ešte počkať.

https://pbs.twimg.com/media/FeFQBEhXoAQIoOV?format=jpg&name=4096x4096
https://pbs.twimg.com/media/FeFP-dPXEAIJ2Rh?format=jpg&name=4096x4096

Súvisiace články

Diskusia