logo F1online.sk

Jeden krok vzad a dva vpred. Ricciardo je naklonený aj ročnej pauze

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala24. 9. 2022

Na štartovom rošte máme ešte štyri tímy, ktoré majú voľnú sedačku: Alpine, Alfa Romeo, Haas a Williams. Žiaden z nich sa však nejde zrovna pretrhnúť, aby získal do svojich služieb Daniela Ricciarda. Austrálčan si uvedomuje, že možno bude musieť nasledujúci rok stráviť na tribúne, no hneď po tom sa chce do efjednotky vrátiť.

Daniel Ricciardo sa napokon dohodol s McLarenom na rozviazaní zmluvy, za čo si finančne celkom pekne prilepší, no z jazdeckého pohľadu mu to narobí poriadne problémy. Príležitostí totiž nie je na rozdávanie a Ricciardo už dnes nie je považovaný za taký supertalent ako pred piatimi rokmi.

V rozhovore pre austrálsku šou Fitzy and Wippa Daniel Ricciardo pripustil, že ešte netuší, kam povedú jeho ďalšie kroky. “Keď hovorím, že neviem, tak tým chcem povedať, že som ešte nepodpísal žiaden kontrakt na nasledujúci rok.”

“Mohlo by k tomu dôjsť? Mohlo. Avšak, veľmi sa neviažem na ten budúci rok. Samozrejme, že chcem pretekať, chcem byť na štartovom rošte a súťažiť, no nevnímam to tak, že budúci rok rozhodne o všetkom,” pokračoval víťaz Veľkej ceny Talianska 2021 a ďalších siedmich pretekov.

Do Alpinu pravdepodobne nezamieri. Francúzsky tím poškuľuje po Pierreovi Gaslym, prípadne Nyckovi de Vriesovi, ktorý sa cez týždeň zúčastnil jeho testovacích jázd. Holanďan sa spomína aj v súvislosti s Williamsom, kde by mohol nahradiť Nicholasa Latifiho. Tím z Grove však uvažuje aj o Američanovi Loganovi Sargeantovi.

Najistejšou voľbou by bol z Ricciardovho pohľadu Haas, no je otázne, aký veľký záujem oňho bude mať. Vedľa Kevina Magnussena by sa totiž mohol objaviť aj Antonio Giovinazzi, nuž a šéf stajne Günther Steiner sa zas rozplýval nad predstavou, že by sa do kombinézy Haasu odel Nico Hülkenberg. Samozrejme, tu nemôžeme stopercentne vylúčiť ani zotrvanie Micka Schumachera.

Rodák z Perthu je preto spájaný s Mercedesom, v ktorom by mohol plniť úlohy rezervného jazdca. Pravdepodobne na túto alternatívu narážal pri svojich slovách o tom, že je ochotný spraviť krok vzad, keďže Lewis Hamilton má zmluvu už len na budúcu sezónu.

“Stále chcem pamätať na rok 2024. Snažíme sa zistiť, či bude najlepšie spraviť krok vzad, aby sme potom mohli spraviť dva kroky vpred. Takže mohol by byť z toho rok voľna,” uznáva Daniel Ricciardo a dodáva, že ak sa rozhodne pre taký krok, tak “s cieľom vrátiť sa v sezóne 2024 na štartový rošt”.

Súvisiace články