logo F1online.sk

Ricciardo sa dohodol s McLarenom: Čo všetko sa udialo v zákulisí?

Daniel Ricciardo
© Renault
Ladislav Király
Ladislav Király14. 5. 2020

Málokto čakal, že práve prebiehajúci týždeň prinesie takú prestupovú búrku. Všetko sa to začalo informáciami o tom, že Sebastian Vettel sa nedohodol s Ferrari a ich spoločné cesty sa rozídu. Vyzerá to tak, že v zákulisí to bolo zrejmé už dlhšie a červení preto začali rokovať s Carlosom Sainzom. Nuž a aby toho nebolo málo, „domino padalo ďalej“ a na Sainzovo miesto do McLarenu príde Daniel Ricciardo.

Posledná časť príbehu bola na prvý pohľad najkomplikovanejšia a mnoho zdrojov informovalo o tom, že do McLarenu pôjde Sebastian Vettel. Ešte z čias BMW sa dobre pozná so šéfom tímu Andreasom Seidlom a všetko to vyzeralo logicky. Napokon to však pravda nebola a v stredu popoludní informoval o Ricciardovom prestupe do McLarenu najskôr renomovaný novinár Leo Turrini a následne aj BBC.

„Tí však tvrdili, že ešte neprišlo k finálnej dohode, čo už v daný časový okamih nebola pravda,“ skonštatoval šéfredaktor Motorsport-Total.com, tradične dobre informovaný Christian Nimmervoll. „Podľa našich informácií Ricciardo informoval Renault oficiálne o tom, že nepredĺži svoju zmluvu platnú do konca roku 2020, v stredu ráno. Podpis na zmluve s McLarenom je už suchý a s oficiálnym potvrdením transferu sa ráta v priebehu štvrtkového dňa.“

McLaren tieto informácie zatiaľ oficiálne potvrdiť nechcel a predstavitelia tímu reagovali slovami, že k zmluvným záležitostiam sa nevyjadrujú. Ďalšie správy Motorsport-Total.com sú však ešte zaujímavejšie: „Ricciardov prestup do McLarenu bol pripravený už predtým, ako bolo jasné, že Sainz pôjde do Ferrari. Sainzova zmluva s McLarenom mala v zásade vypršať ku koncu roka 2020, ale tím mal na jeho služby opciu aj pre rok 2021. Toto vyvracia nepresné správy španielskych médií, podľa ktorých McLaren napokon v záujme Sainzovho udržania ponúkol zvýšenie platu.“

„Až keď McLaren získal istotu, že jeho želaný kandidát Ricciardo skutočne podpísal zmluvu, udelila britská stajňa Sainzovi súhlas prestúpiť do Ferrari,“ pokračoval Nimmervoll. „To, že medzitým viaceré zdroje písali o Vettelovi ako prvej voľbe McLarenu, využili rozhodujúci činovníci z Wokingu len ako manéver na odlákanie pozornosti médií.“

Daniel Ricciardo začal svoju kariéru v HRT, následne pôsobil v Toro Rosso, zažiaril v Red Bulle, kde dokázal poraziť štvornásobného majstra sveta Sebastiana Vettela a následne dokonca aj Maxa Verstappena, aj keď z hľadiska celých troch rokov mu tesne podľahol.

Keď Red Bull neskôr začal zjavne stavať na mladom Holanďanovi, Ricciardo prestúpil do Renaultu. Nebol to však správny krok a jediným pozitívom tohto obdobia bola skutočnosť, že si dobre zarobil; podľa všetkého až 50 miliónov eur za dva roky.

Daniel Ricciardo je vraj napokon vysnívaným kandidátom tak šéfa McLarenu Andreasa Seidla, ako aj výkonného riaditeľa Zaka Browna, ktorý s Austrálčanom pôvodne rokoval už v roku 2018. Ricciardo však v tom čase túžil hlavne po prestupe do Ferrari, kde mu miesto nakoniec vyfúkol Charles Leclerc.

Prestup Daniela Ricciarda do McLarenu je pomerne zlou správou do Sebastiana Vettela. Tomu ostala už pravdepodobne len jediná šanca na zotrvanie v športe, a to tá, že ho angažuje Mercedes. Veľké šance sa však tomuto kroku nedávajú.

Súvisiace články