logo F1online.sk

Vettel nepoľavuje ani vo svojich záverečných podujatiach: Je to absolútny profesionál

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 9. 2022

Sebastian Vettel sa lúči s Formulou 1 a užíva si svoje posledné preteky v športe, ktorému obetoval väčšiu časť svojho života. Znamená to, že svoju prácu bude brať v závere sezóny skôr ako hobby? Podľa šéfa pre výkonnosť tímu Aston Martin niečo také nehrozí.

Dvojročné pôsobenie štvornásobného majstra sveta nebolo nijak zvlášť úspešné. Sebastianovi sa vlani v Baku podarilo dostať na pódium, ktoré je dodnes jediným od premenovania tímu na začiatku sezóny 2021. Pretrvávajúce slabé výsledky napokon Vettelovi dopomohli ku konečnému rozhodnutiu ukončiť kariéru.

„Je to naozaj absolútny profesionál,“ zložil poklonu Vettelovi šéf pre výkonnosť Aston Martinu Tom McCullough. „Nepovedal by som, že nejak zmenil svoj prístup alebo poľavil.“

„Možno je trochu uvoľnenejší, ale v technickej miestnosti ani v kokpite monopostu niečo také z jeho strany neuvidíte. Sebastian je stroj pokiaľ ide o jeho prácu a plnenie povinností,“ dodal McCullough.

Na slová dojatia a rozlúčky síce ešte máme čas, veď je pred nami záverečných šesť veľkých cien, ale jeden z najdôležitejších mužov v Aston Martine začal so slovami chvály už teraz. „Je veľmi vnímavý, veľmi dobrý po inžinierskej stránke a zásadne prispel k lepšiemu fungovaniu tímu a pohľadu na vec.“

„Má zvedavú myseľ a je s ním skvelá zábava, ale tiež veľmi dobre rozumie tomu, ako má tím pozdvihnúť po morálnej stránke,“ dodal McCullough.

Vettela v tíme vystrieda Fernando Alonso, ktorý je ďalším veľkým šampiónom, ale zároveň povaha z úplne iného „cesta“. Je jasné, prečo si v Aston Martine od španielskeho matadora toľko sľubujú (rovnako ako kedysi od Vettela), keďže tento tím má pred sebou ešte stále dlhú cestu.

„Vidíme, akú prácu odvádza v tíme Alpine týždeň čo týždeň,“ hovorí McCullough. „Naozaj sa tešíme, že príde do nášho tímu. Uvidíme, čo sa naučíme s ním a ako nám môže pomôcť posunúť sa vpred.“