logo F1online.sk

Spoznali sme oficiálny kalendár sezóny 2023! Má 24 veľkých cien

Po štarte VC Španielska 2022
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 9. 2022

Formula 1 a FIA schválili konečnú podobu kalendára sezóny 2023, ktorá sa začne 5. marca v Bahrajne a skončí 26. novembra v Abú Zabí. Zostáva v ňom Veľká cena Monaka, vrátia sa doň Čína a Katar a novým podujatím bude Las Vegas.

Špekulovalo sa o tom naozaj veľa a dlho. Rozoberala sa budúcnosť podujatí ako Monako, Belgicko či Južná Afrika. Teraz však už vieme, že k žiadnym zásadnejším zmenám nedôjde, teda okrem nového historického maxima 24 veľkých cien. Z tohtoročných 22 podujatí (pôvodne malo byť v kalendári aj Rusko, ktoré však z pochopiteľných príčin vypadlo) sa posunieme na 24. Nové miesta obsadia staronové podujatia v Číne a Katare, miesto Francúzska bude súčasťou kalendára Las Vegas.

Upravená bola tiež kompozícia. Belgicko si svoje miesto udržalo vďaka ročnej zmluve, no najnovšie nebude prvým podujatím po letnej prestávke, ale posledným podujatím pred letnou prestávkou. Nateraz sa končia aj špekulácie o osude Monaka, ktoré bolo týmto definitívne potvrdené aj pre nasledujúci rok.

Chýbať nebudú ani medzi tímami nepopulárne „trojičky“, teda tri podujatia v troch víkendoch za sebou. Tie budúcoročné sa však nezdajú tak logisticky náročné. Na prelome mája a júna sa môžeme tešiť na trojicu podujatí Imola – Monako – Barcelona, v jesennej fáze sezóny nájdeme v kalendári trojicu amerických podujatí USA – Mexiko – Brazília.

Veľká cena Las Vegas sa premiérovo uskutoční týždeň pred Dňom vďakyvzdania a bude predposledným podujatím sezóny, ktorá už tradične vyvrcholí v Abú Zabí. Zaujímavosťou Las Vegas je však niečo iné, preteky sa neuskutočnia tradične v nedeľu, ale v sobotu, 18. novembra 2023.

FIA

Súvisiace články