logo F1online.sk

Montezemolo: Binotto svoj tím chráni, za všetkých schytáva guľky

Charles Leclerc a Carlos Sainz v boxoch
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 9. 2022

Líder zlatej éry Ferrari Luca di Montezemolo nedávno oslávil 75. narodeniny. Jeho kariéra je priam opradená úspechmi a ich stredobodom je tím Formuly 1 Scuderia Ferrari. Ten pritom vybudoval prakticky od nuly tým, že získal pre svoj projekt tých správnych ľudí. Niet preto divu, že jeho názory sú v Taliansku také rešpektované.

Keď v novembri roku 1991 prezident FIAT-u Gianni Agnelli povolal Montezemola na post prezidenta Ferrari, bola talianska značka a jej pretekársky tím na dne. Pod jeho vedením a v dôsledku jeho rozhodnutí sa celok z Maranella stal vo Formule 1 rozhodujúcou silou.

Vo svojom nedávnom rozhovore pre francúzsky L’Equipe bol, z pochopiteľných dôvodov, opýtaný aj na súčasné Ferrari, ktoré v roku 2022 čelí ohromnému tlaku a kritike za množstvo chýb. S nimi sa automaticky objavili aj požiadavky na odvolanie šéfa stajne Mattiu Binotta.

„Malo by dôjsť v výmene šéfa tímu? A kto som ja, aby som na niečo také odpovedal?“ pýta sa Montezemolo. „Ferrari je ako talianska vlajka, ako národný monument. Než som v roku 1993 priviedol do Maranella Jeana Todta, dlho som o tom premýšľal. V médiách nastal hotový cirkus. Keby som teda hľadal nového šéfa, pozeral by som sa mimo F1.“

„Ak sa budeme pozerať na Red Bull Racing alebo Mercedes, tak tým sa ten problém nevyrieši. Musíme prejsť obnovou, musíme vytvoriť novú dynamiku,“ uvažuje Montezemolo.

„Ferrari postavilo veľmi konkurencieschopné auto. Vo Formule 1 však nevyhráva titul jeden človek, je to tímový šport,“ dodal.

Ten v rozhovore odmietol „popraviť“ Mattiu Binotta. Montezemolo súčasného šéfa Ferrari nekritizoval, ani nevyslovil želanie vymeniť ho. Naznačil však, že momentálne sa nenachádza v pozícii, ktorá mu vyhovuje najviac.

„Mattia Binotto je dostatočne inteligentný na to, aby vždy chránil svoj tím. Schytáva guľky za svojich ľudí. Musíte pochopiť, aké chyby sa stali a potom ich odstrániť. Binotto je vynikajúci technický riaditeľ, ale viesť pretekárske oddelenie Ferrari je niečo iné,“ povedal Montezemolo.

Vo vedení Ferrari sú aktuálne John Elkann a automobilku vedie Benedetto Vigna. Za starých čias boli lídri tejto značky vokálni a aktívni, kým súčasné vedenie sa drží skôr v pozadí. Je ich štýl voľnejší ako kedysi presadzoval Montezemolo?

„Formula 1 je niečo veľmi špeciálne. Byť dobrým manažérom alebo marketérom vám nezaručí úspech v najvyššej motoristickej triede. Potrebujete vášeň a odhodlanie, musíte byť prítomní vo dne v noci, musíte mať veľmi politický prístup pri podpore svojho tímu a musíte držať svoje mužstvo pohromade,“ povedal Montezemolo.