logo F1online.sk

Rossi kritizuje Piastriho: Myslel si, že na Williams je príliš dobrý

Laurent Rossi
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2022

Jazdecké plány tímu Alpine sa v priebehu augusta a septembra úplne rozpadli. Nebudeme si klamať, francúzsky tím si to zapríčinil sám vlastnou laxnosťou a pocitom nadradenosti. Situáciu okolo Fernanda Alonsa a Oscara Piastriho v tíme podcenili, čo sa im škaredo vypomstilo. Hlavný diel viny v tomto prípade padá na výkonného riaditeľa Alpinu Laurenta Rossiho, ktorý sa však odmietol kajať a miesto toho vyrazil do útoku.

Udalosti, ktoré si bývalý vrcholový manažér Googlu do vitrínky určite nedá. Rossi a jeho ľudia vyjednávania s Alonsom a Piastrim absolútne nezvládli a prišli o oboch. V čase Veľkej ceny Talianska poskytol Rossi prvý rozsiahly rozhovor od skončenia ság okolo španielskeho veterána a austrálskeho supertalentu. Aký bol teda plán Alpinu?

Podľa slov Rossiho ponúkol Alpine Alonsovi dvojročnú spoluprácu, avšak založenú na ročnej zmluve s opciou na ďalší rok. Francúzsky celok si chcel nechať pre rok 2024 otvorené možnosti, čo sa Fernandovi nepozdávalo. Výkonný riaditeľ však túto stratégiu obhajuje.

„Chceli sme, aby s nami pokračoval buďto vo vytrvalostných pretekoch alebo na Dakare,“ povedal Rossi pre F1.com. „Hovorili sme o tom už minulý rok. Prečo sme mu ponúkli len dva roky? Mali sme dvojročnú opciu na Oscara, kým Fernando chcel v F1 pokračovať dlhšie, čomu sme nemohli vyhovieť, pretože v takom prípade by sme prišli o Oscara. Nedávalo nám to zmysel. Je tiež pravdepodobné, že by sme neboli schopní naplniť ani ďalšie podmienky.“

„S Fernandom by sme radi pokračovali. Je to veľký šampión a zostane legendou našej značky. Nevyšlo to, ale taký je život. Rozchádzame sa v dobrom. Je to výnimočný šampión, je to džentlmen a pokračuje vo fantastickej práci pre náš tím napriek tomu, že už podpísal s Aston Martinom. Sme smutní, že sa naše cesty rozchádzajú, ale zostávame jednou rodinou. Taký je život. Je pre nás stratou prísť o takého šampióna, ale tak to na prestupovom trhu chodí.“

„Naproti tomu, stratu Oscara sme nečakali. Úprimne povedané, je to sklamanie,“ dodal Rossi, ktorý sa následne rozhovoril o situácii s austrálskym mladíkom.

Objektívne je nám už zrejmé, čo sa medzi Piastrim a Alpinom udialo, ostatne sme o tom aj písali pomerne obšírne. V skratke, francúzsky celok trestuhodne zanedbal svoje povinnosti a s austrálskym mladíkom akosi pozabudol podpísať riadnu zmluvu, ktorá by ho viazala aj na roky 2023 a nasl. Toto zlyhanie padá priamo na hlavu Rossiho, ale ten to tak v spomínanom rozhovore očividne necítil.

Rossi skrátka dúfal, že na rok či dva pošle Piastriho do iného tímu – svojho času sa špekulovalo o Williamse a šéf Alpinu teraz tieto správy aj potvrdil – a počínanie austrálskeho pretekára nepriamo označil za nevďačnosť.

„Svoje záväzky voči Oscarovi sme si splnili veľmi rýchlo. 15. novembra sme sa dohodli na podmienkach a urobili z neho rezervného pilota stajne. Dostal by rozsiahly tréningový program, okrem iného aj 5000 kilometrov v monoposte F1 a záväzok zabezpečiť mu sedačku na roky 2023 a 2024,“ vysvetľuje Rossi.

„Presne to sme aj urobili. Do augusta sme najazdili 3700 z 5000 kilometrov. Zabezpečili sme mu plný prístup k tímu, účasť na brífingoch, technických poradách a väčšinu nedieľ strávil so mnou pri dohliadaní nad pretekmi. Nielenže bol rezervným pilotom tímu, ale bol by tiež tým najlepšie trénovaným nováčikom vôbec. Vedel, ako tím funguje a ako má jazdec F1 v tíme fungovať. Cítime, že sme svoje záväzky splnili nad rámec.“

„Dokonca sme najali človeka, ktorého úlohou bolo nájsť mu miesto v inom tíme. Do konca apríla sme mu našli miesto vo Williamse,“ potvrdil Rossi jarné a letné špekulácie, ktoré o Piastrim kolovali.

„Keď sa mala dohoda s Williamsom stať konkrétnou, dokonca až do takej miery, že bola naplánovaná príprava sedačky, prišla od Piastriho manažmentu správa: ‚Črtá sa nám príležitosť v McLarene.‘ Bolo to trochu sklamanie a tiež zvláštne, pretože sme očakávali trochu väčšiu lojalitu vzhľadom na to, koľko sme doňho vložili. Nepovedal, že odchádza, len že má príležitosť.“

„Potom v júli sme videli, že Daniel Ricciardo potvrdzuje svoje zotrvanie v tíme aj na ďalší rok. Mysleli sme tak, že McLaren má záujem, ale možno nemá miesto a dvere sa zatvárajú, takže Oscar môže zostať s nami. To vysvetľuje, prečo sme sa ho rozhodli povýšiť,“ hovorí Rossi.

Ako sa však ukázalo, v čase Ricciardových vyjadrení už mal Piastri podpísanú zmluvu s McLarenom, ktorá nebola iba formálnou dohodou, ale záväzným dokumentom. Niečo také nemal s Alpinom pre rok 2023 podpísané.

„Otmar šiel za ním, povedal mu to a my sme to oznámili verejne. Nikdy sme nevedeli, že záväzne podpísal s McLarenom, pretože nám to nikdy nepovedal. Verili sme, že miesto vo Williamse je skvelou príležitosťou učiť sa pod menším tlakom. Chápeme však, že ho lákala perspektíva lepšej výzvy zo športového hľadiska. Dovolím si tvrdiť, že sme mu ponúkali lepšie miesto, pretože sme továrenský tím a mysleli sme si, že ho príjme, pretože nemal lepšiu príležitosť – Ricciardo mal zostať v McLarene,“ hovorí Rossi.

„Konali sme logicky, rozumne a v súlade s našimi záväzkami voči nemu. Z nášho pohľadu sa to javí byť jasné, boli sme mu viazaní a nemyslím si, že sme mohli komukoľvek ponúknuť viac,“ dodal Rossi.

To je síce všetko veľmi pekné, ale ako sa hovorí, potrebujete to mať všetko aj na papieri a Alpine si túto povinnosť nesplnil, kým McLaren bol dostatočne dôsledný.

„Nikdy nepodpísal žiadne kontrakty, ktoré sme mu predložili a urobili sme to mnohokrát. On ich nikdy nepodpísal. Nemohli sme si ho udržať, pretože s nami nepodpísal zmluvu. Očakávali sme od neho väčšiu lojalitu,“ vyhlásil Rossi, ktorého tvrdenia sú v rozpore so slovami Piastriho, jeho manažéra Marka Webbera a vlastne aj s rozhodnutím Ratifikačného výboru.

Francúzsky manažér však napokon pripustil, že jeho tím sa nejakých chýb predsa len dopustil. „Urobili sme niekoľko právnych a technických chýb. Otvorili sme mu dvere tým, že sme ho nenútili podpísať zmluvu, ktorá by bola taká prísna, že by mu neumožnila odísť. Prečo sme to neurobili? Bolo to z našej strany trochu nedopatrenie. Nikdy sme si nemysleli, že keď niekomu dáte toľko, tak to po toľkých rokoch a podpore neprijme,“ povedal Rossi.

Aj tu nám však pohľad na rozhodnutie Ratifikačného výboru hovorí niečo iné. Piastri a jeho manažment vraj zmluvu podpísať chceli, ale z právneho oddelenia francúzskeho tímu vraj nikdy žiadna neprišla. Po niekoľkomesačnom čakaní tak obrátili svoju pozornosť na McLaren.

„Trochu ma prekvapuje, že Oscarovi sa Williams málil a myslel si, že je lepší než táto ponúknutá príležitosť. Zo športového hľadiska chápem, že McLaren môže byť zaujímavejší čisto na základe výsledkov na trati, ale nečakali sme, že po toľkej podpore a pomoci využije zadné vrátka a uzavrie kontrakt, ktorý sa mu vidí lepší. Toto nie sú hodnoty, ktorých sa držíme,“ hovorí Rossi.

„Nejako takto to vnímam ja. Samozrejme, urobili sme chyby, inak by sme tu o tejto téme nehovorili, ale máme pocit, že sme zostali plne oddaní našim záväzkom, hodnotám a slovám, ktoré sme Oscarovi adresovali.“

„Povedal by som však, že všetko sa deje z nejakého dôvodu. Ak nezdieľame rovnaký náhľad na vec a možno ani rovnaké hodnoty, potom je možno lepšie, že sa naše cesty rozchádzajú,“ dodal Rossi.

Súvisiace články