logo F1online.sk

Domenicali opäť oživil myšlienku obráteného roštu, chce zmeniť formát víkendu

Po štarte šprintu na VC Emilia Romagna 2022, Charles Leclerc
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2022

Stefano Domenicali túto svoju agendu naďalej tlačí vpred. Taliansky šéf Formuly 1 má jasný cieľ, chce, aby sa v priebehu súťažného víkendu o niečo bojovalo aj v piatok a v sobotu. Myšlienka pokračovať s troma voľnými tréningami, v ktorých o nič nejde, mu zjavne ani trochu nevonia.

V ostatnom období sa objavilo množstvo myšlienok ako okoreniť priebeh súťažného víkendu. Jediný formát, ktorý slávil aspoň čiastočný úspech, sú šprinty. Napriek početnému zástupu odporcov chce Stefano Domenicali pretláčať nové myšlienky, chce, aby na šampionát vplývalo aj dianie v piatok či v sobotu. Šprintami to teda, očividne, nekončí.

„Musíte skúšať rôzne veci, hoci vždy sa nájde množstvo výhovoriek, prečo do toho nemáte ísť, tak to v živote skrátka chodí,“ prehlásil šéf Formuly 1 v rozhovore pre Corriere della Sera.

„Puristi budú nad niečím takým zakaždým ohŕňať nos, ale pravdou je, že F1 za tie roky zmenila formát kvalifikácie veľakrát. Keď chceme lepšiu šou, tak by sme takéto otázky nemali odkladať,“ dodal Domenicali.

Ten následne začal chrliť jednu myšlienku za druhou. Od minulého roka, kedy prevzal úlohu výkonného riaditeľa Formuly 1, predložil takýchto návrhov niekoľko. Teraz tvrdí, že sa niektorými z nich bude zaoberať Komisia F1, čo znamená, že tieto nápady už existujú vo veľmi konkrétnej podobe. Zmeny sú vraj zamerané primárne na zlepšenie šou a zabránenie tomu, aby sa o titule rozhodlo priskoro.

„Chcel by som, aby sa zakaždým bojovalo o niečo, čo bude mať význam na boj o titul. Touto otázkou sa budeme zaoberať na ďalšom zasadnutí Komisie F1 – fanúšikovia, organizátori a všetci to chcú. Šprint bol len prvým príkladom, ktorý sa dá zlepšiť,“ prehlásil Domenicali.

„V každom tréningu by sa malo bojovať o body, alebo možno v každom kvalifikačnom kole by malo byť niečo v stávke, prípadne v kvalifikácii na odlišné a kratšie sobotné preteky. Miesto troch voľných tréningov možno prísť s obráteným štartovým roštom,“ chrlí nápady Stefano.

„Na stôl kladieme veľa vecí. Mnohí na to povedia ‚nie‘, ale v niektorých prípadoch sme videli, čo môže priniesť premiešaný štartový rošt. Je našou povinnosťou to skúsiť,“ dodal Domenicali.

Súvisiace články