logo F1online.sk

Alpine preferuje skúsenosti, ale Doohan nie je mimo hru

Jack Doohan
© Twitter/Formula 2
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2022

Momentálne najlukratívnejšia dostupná sedačka v F1. Po odchode Fernanda Alonsa a Oscara Piastriho ešte v Alpine nerozhodli, kto sa stane novým kolegom Estebana Ocona. V posledných troch týždňoch sa objavili traja alebo štyria silní kandidáti, ale chýba nám oficiálne potvrdenie.

Daniel Ricciardo, Mick Schumacher, Pierre Gasly a Jack Doohan. Takáto je asi chronologická postupnosť mediálnych špekulácií v tejto oblasti. Po tom, čo zrejme padla možnosť získať Pierra Gaslyho sa v Monze objavila správa, že by Alpine mohol staviť na Jacka Doohana. Ďalší nadaný Austrálčan skončil vlani ako nováčik druhý vo Formule 3 a v tomto roku sa vo Formule 2 zlepšuje priam míľovými krokmi.

Rodák z Gold Coast sa momentálne nachádza na celkovom štvrtom mieste, a to napriek dávke smoly. V Monze sa objavili správy z padoku (napríklad od Alberta Fabregu alebo Willa Buxtona), že Alpine o Doohanovi reálne uvažuje. Tieto správy však trochu zarazil šéf stajne Otmar Szafnauer, podľa ktorého francúzsky celok o nováčikovi neuvažuje. Jeho nadriadený Laurent Rossi následne uviedol veci na pravú mieru.

„Potrebujeme nájsť jazdca, ktorý je schopný získavať veľa bodov hneď od začiatku,“ prehlásil výkonný riaditeľ tímu Alpine Laurent Rossi. „To nás prirodzene vedie k niektorému zo starších jazdcov, ale zároveň chceme niekoho, kto dokáže rásť spolu s tímom. Také sú v súčasnosti naše kritériá.“

„Tento proces vedie Otmar Szafnauer, sleduje všetkých jazdcov, diskutuje s nimi, posudzuje a hodnotí možnosti, prípadne ich vyskúša na testoch. Predpokladám teda, že to bude proces, ktorý chvíľku potrvá. Chceme urobiť správne rozhodnutie a nemáme sa kam ponáhľať,“ dodal Rossi.

Na otázku, či je v hre aj Jack Doohan, odpovedal šéf Alpinu jednoznačne: „Áno, určite áno.“

„Jack má istotne veľmi dobrý zmysel pre načasovanie, pretože práve teraz podáva vynikajúce výkony. Ak mám byť úprimný, už predtým sme vedeli, že čistá, surová rýchlosť mu nechýba, ale taktiež dospel. Ukazuje to na trati i mimo nej. Rozhovory s ním sú pôsobivé, hneď viete, že medzi sebou máme potrebnú chémiu,“ dodal Rossi.

Ten však naznačil, že by pre Doohana radšej „vybavil“ niečo podobné, ako sa chystal urobiť s Oscarom Piastrim. Francúz si myslí, že by austrálskemu mladíkovi prospelo, keby strávil nejaký čas s tímom, kde tlak na jeho pleciach nebude taký silný.

„Stále si myslíme, že najlepšou cestou pre mladého pretekára je ísť do tímu, kde tlak na výsledky nie je taký silný. Bol by som radšej, keby svoje prvé predné krídlo rozbil niekde inde a našiel tam limity v novom aute. Skok medzi F2 a F1 je totiž dosť veľký,“ hovorí Rossi.

„Robia to všetci. George Russell aj Charles Leclerc strávili rok či dva zdokonaľovaním svojich schopností v strojoch, ktoré sú oveľa rýchlejšie než Formula 2. Taký máme s Jackom plán. Nehovorím, že o ňom neuvažujeme, pretože má neskutočnú formu, takže ho sledujeme, ale myslíme na naše hlavné kritérium, ktorým je schopnosť okamžite získavať body a pomôcť nám s vývojom auta.“

„Potrebujeme niekoho, kto nám spolu s Estebanom pomôže ukázať cestu. Nemôžeme vyvíjať iba na jednej strane garáže,“ dodal Rossi.