logo F1online.sk

Podľa Hilla si Latifi nezaslúži miesto v F1

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 9. 2022

Preteky, ktoré definitívne zlomia väz Nicholasovi Latifimu? Veľká cena Talianska možno bola v kariére Kanaďana tá najdôležitejšia a treba povedať, že pilot Williamsu si s ňou nedokázal poradiť. Dvakrát podľahol tímovému kolegovi Nyckovi de Vriesovi, ktorý sa v nedeľu stal absolútnym hrdinom, kým Latifi zatrateným. Rovnako to vidí aj bývalý pilot Damon Hill.

Akútny zápal slepého čreva Alexa Albona znamenal, že z VC Talianska sa stal najdôležitejší víkend v kariére Nicholasa Latifiho. Ten sa v Monze priamo porovnal s Nyckom de Vriesom, pre ktorého to boli prvé preteky v F1. Holanďan síce s Williamsom absolvoval prvý voľný tréning v Barcelone, ale monopost FW44 sa za tú dobu značne zmenil.

De Vries však všetkých ohúril a svojim deviatym miestom ešte intenzívnejšie poukázal na skutočnosť, že Nicholas Latifi skrátka nemá dostatočnú rýchlosť. To sa po nedeli už asi nedá poprieť.

„Je mi to ľúto, ale je to tak, Nicholas skrátka nemá dostatočnú rýchlosť na to, aby zostal vo Formule 1,“ prehlásil bývalý pilot a dnes tiež expert britskej Sky Sports Damon Hill. „Mal niekoľko dobrých momentov, ale prišiel chalan, ktorý odjazdil svoju vôbec prvú veľkú cenu a odviedol fantastickú prácu.“

„Viem, že sa do toho celého zamotali aj penalizácie a ďalšie veci, ktoré mu pomohli sa na rošte posunúť nahor, ale podal v kvalifikácii dobrý výkon a skutočne neurobil žiadnu chybu. To je to, čo musíte urobiť, aby ste sa stali jazdcom Formuly 1,“ dodal Hill.

K majstrovi sveta z roku 1996 sa pridal aj majster sveta z roku 1997 a jeho bývalý kolega v tíme Williams Jacques Villeneuve. „Nyck de Vries na mňa urobil pozitívny dojem, možno ma dokonca ohúril. Hodili ho do hlbokej vody a musel pod veľkým tlakom podať adekvátny výkon.“

„To je najlepší spôsob, ako dokážete posúdiť jazdca, nie je to len samotná výkonnosť, na ktorej záleží, ale tiež okolnosti, s ktorými sa musí vyrovnať. Zvládol to mimoriadne dobre,“ napísal Villeneuve na stránkach Formule1.nl.

„Týmto sa taktiež potvrdilo, čo sme o Nicholasovi Latifim už beztak po celý rok vedeli. De Vries ho priam sfúkol. Ak by som bol šéfom Williamsu, dal by som Nyckovi šancu. Zaslúži si ju. Alebo možno pôjde do Alpinu? Je rýchly a dokáže si poradiť v zložitej situácii, tak prečo nie?“ pýta sa jedenásťnásobný víťaz veľkej ceny F1.

Súvisiace články