logo F1online.sk

Norris objasnil príčinu pokazeného štartu, krútil hlavou nad množstvom chýb

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl11. 9. 2022

Ako si pokaziť dobre rozbehnutú nedeľu? Spýtajte sa fanúšikov McLarenu a zistíte, že si stačí pustiť efjednotku. Britský tím to mal v Monze výborne našliapnuté, no ako už neraz v tejto sezóne, aj vinou vlastných zaváhaní sa sám pripravil o lepší výsledok.

V jednej chvíli to vyzeralo pre McLaren na minimálne dvanásť bodov, čo by bolo oproti dnes nulovému Alpinu v Pohári konštruktérov výbornou vzpruhou. Napokon je z toho len šesť bodov za siedme miesto Landa Norrisa.

Mladý Brit skončil hneď za top tímami, no úsmev by ste na jeho tvári hľadali márne. „Mali sme veľmi dobrú rýchlosť. V cieli z toho malo byť piate či šieste miesto,“ povzdychol si Lando Norris, ktorý doplatil na viacero problémov.

Ten prvý nastal na štarte, ktorý bol v jeho podaní príšerný. Príčinu však treba hľadať v technike. Norris dostal ešte pred zahrievacím kolom informáciu, že odpich bude komplikovanejší. „Nastala tam chyba pri štartovom nastavení auta. Nemohol som to nijako zmeniť ani ovplyvniť. Dva či trikrát padol motor do anti-stall režimu. Stálo ma to veľa času a veľa pozícií, zrejme už tam som prišiel o piate miesto.“

Aj napriek pokazenému štartu odjazdil Lando dobré preteky. Natiahol stint na strednej zmesi, počas ktorého sa držal na piatom mieste relatívne komfortne pred Lewisom Hamiltonom. Rovnako ako on sa rozhodol prezuť na mäkkú zmes. McLaren však zastávku absolútne nezvládol a nádeje zdolať Hamiltona sa rozplynuli.

V závere to vyzeralo na aspoň šieste miesto, no prišiel neskorý safety car. Viete, čo majú spoločné Silverstone, Zandvoort a Monza? Všade prišiel neskorý safety car a vo všetkých prípadoch sa McLaren rozhodol strategicky tak, že Norris prišiel o pozíciu. Rovnako tomu bolo aj dnes, keď Lando kvôli ďalšiemu pitstopu padol za Péreza.

„Som pomerne sklamaný. Myslím si, že som odviedol dobrú prácu a na trati som sa držal dobre. Urobili sme však príliš veľa chýb. Bez safety caru by som zrejme skončil aspoň šiesty, no tá neskorá zastávka bola asi ďalšou chybou,“ pokračoval britský pilot.

Landovi Norrisovi je siedme miesto doslova súdené. Skončil na ňom päťkrát v posledných šiestich pretekoch. „Na konci dňa som šťastný z dnešného výsledku. Škoda problémov, zvlášť v deň, keď sme mohli získať fakt veľa bodov. Napriek tomu si z dneška odnášame stále veľa pozitív, ktoré môžeme preniesť do ďalších pretekov. Pokúsime sa udržať toto pozitívne nastavenie,“ uzavrel.