logo F1online.sk

Podľa Szafnauera nové športové pravidlá v januári ešte neplatili. Naozaj?

Javorový list – Kanada – Racing Point – Stroll
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala9. 8. 2020

Jedným z kľúčových bodov v odvolacom procese bude termín 6. január. Vtedy Mercedes dodal brzdové kanáliky Racing Pointu. Keďže sa to stalo už tento rok, tak je tento akt vnímaný ako proti pravidlám. Otmar Szafnauer si ale myslí niečo iné.

FIA vo svojom piatkovom rozhodnutí skonštatovala, že nešlo o “vážne porušenie” športových pravidiel, keďže Racing Point už mal u seba všetky nákresy. V každom prípade sa vo verdikte konštatuje, že to porušením bolo.

“Ak si prečítate pravidlá — športové pravidlá —, tak zistíte, že nové športové pravidlá neplatia skôr ako 24 hodín pred prvým tréningom šampionátu,” argumentuje Otmar Szafnauer, šéf Racing Pointu. Ak by tomu bolo skutočne tak, potom by zrejme o porušenie pravidiel skutočne nešlo.

Kedy teda vchádzajú do platnosti športové pravidlá? Tu komisári vo svojom verdikte Szafnauerovi oponujú: “Dátum účinnosti Športových pravidiel pre rok 2020 je 1. január 2020, aj keď čiastočne môžu stanoviť opatrenia aj pred týmto dátumom, aby sa zabezpečilo dodržanie športových pravidiel.”

Avšak, v rozhodnutí sa píše aj to, že “nedávna zmena statusu brzdových kanálikov, ktoré sa dostali na zoznam, tiež pojednáva o tom, že napomenutie alebo penalizácia nie je v tomto bode primeraná.”

Načo vlastne Racing Point brzdové kanáliky potreboval, ak tvrdí, že už mal všetky počítačové modely u seba v továrni? Na to sa Otmara Szafnauera spýtal motorsport.com. “Neboli sme si istí tým, či súčiastky, ktoré sme si navrhli a pre tento rok vyrobili, by boli vyrobené včas na zimné testy, ktoré boli vo februári.”

“Preto sme tieto súčiastky dostali ako náhrady za tie, ktoré sme na zimných testoch nasadili. Ako sa ukázalo, vôbec sme ich nepotrebovali, tie naše to stihli,” ozrejmil šéf Racing Pointu.

Súvisiace články