logo F1online.sk

Albon verí v zisk bodov: Sme rýchlejší než v Belgicku

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala9. 9. 2022

Williamsu sa v Monze ponúka veľká šanca pripísať si na bodové konto ďalší bodík, prípadne aj viac ako jeden. Stajňu povzbudilo piatkové tempo a rýchlosť Alexa Albona, ktorý sa dostal až do najlepšej desiatky. A keďže veľkú časť štartového poľa čakajú penalizácie, tím z Grove zavetril príležitosť.

Alex Albon sa v piatok držal na hranici najlepšej desiatky. V prvom tréningu sa do nej len tesne nezmestil, avšak v tom druhom v nej už nechýbal. Keď si navyše uvedomíme, že Verstappen, Pérez, Sainz, Hamilton, Cunoda a Bottas dostanú tresty, Williams môže štartovať naozaj vysoko.

Alex Albon hovorí, že toto je veľká šanca. “Je, videli sme to aj v Spa,” spomenul si na svoje desiate miesto z Belgicka. “Tam tiež padlo veľa trestov a my sme dokázali našich súperov udržať vzadu, tak prečo nie? Prečo by sme to nemohli zopakovať aj tento víkend? Tu je náročnejšie niekoho udržať za sebou, avšak myslím si, že máme rýchlosť. Tento víkend sme rýchlejší ako v Spa.”

Všetky tímy budú chcieť spraviť v priebehu noci krok vpred. Thajsko-britský pilot preto považuje za dobré znamenie, že v piatok mu na monoposte niekoľko vecí vadilo.

“Mal som celkom dobrý pocit. Skončili sme na desiatom mieste, ale s monopostom som nebol celkom spokojný. To je dobré. Obyčajne platí, že ak skončíme na desiatom mieste, tak je všetko tip-top,” pokračoval Albon.

Ak je všetko dokonalé, tak to znamená, že priestor na ďalší krok vpred sa zmenšuje. “V noci nás čakajú domáce úlohy. Potrebujeme napraviť pár vecí a doladiť auto. Valí sa záplava trestov, nuž dúfame, že nám to zahrá do karát. Uvidíme, čo s tým vieme spraviť a ako vyžmýkame z auta maximum.”

Nicholas Latifi by taktiež mohol dúfať v zisk bodov, no ako to už pri Kanaďanovi chodí, ani v piatok rýchlostne neohúril. V prvom tréningu bol najpomalší zo všetkých, aby v druhom tréningu obsadil predposledné miesto, keď dokázal predbehnúť len Micka Schumachera s problémami.

“Ťažký vstup do víkendu. Všetci si sem priniesli balíky na najmenší prítlak, takže máte úplne iné pocity. Najmä v porovnaní so Zandvoortom, kde ste na auto dávali úplne všetko. Ja sa ešte viem zlepšiť, trápim sa v niektorých oblastiach, najmä pri brzdení,” vysvetľuje svoje manko Nicholas Latifi.

Čo mu robí najviac problémov? “Keď vám pri brzdení chýba sebadôvera, najmä s balíkom na nízky prítlak, tak to má obrovský dopad na všetky zákruty. Myslel som si, že v druhom tréningu som spravil veľký krok vpred, ale zajtra by som mohol spraviť ešte jeden výrazný.”

“V Spa sme videli, že so všetkými tými penalizáciami sa vie štartový rošt poriadne premiešať. Vyzerá to tak, že nás čaká niečo podobné,” pokračoval Latifi dumajúc, či tentoraz postúpi z Q1. “Bude to závisieť od toho, či sa ostatní pustia do normálnej kvalifikácie, alebo to odparkujú už v Q1 po prvom pokuse. Uvidíme, no je tu šanca mať podobne vzrušujúco premiešané pole ako v Spa.”

Súvisiace články