logo F1online.sk

Vettel sa s Monzou nerozlúči pekným výsledkom: Čaká nás náročný víkend

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala9. 9. 2022

Sebastianovi Vettelovi je taliansky okruh v Monze srdcu veľmi blízky. Zaknihoval tu svoj prvý triumf vo Formule 1 a má tu obrovskú podporu zo strany fanúšikov, ktorých si získal počas rokov vo Ferrari. Lúčiť sa však s nimi nebude tak, ako by si želal. Po piatku má len veľmi malé očakávania.

Aston Martiny sa nedokázali vyšplhať na lepšie ako pätnáste miesto, ktoré obsadil Lance Stroll v prvom tréningu. Sebastian Vettel v ňom chýbal, keďže jeho stajňa musela dať priestor jednému z mladíkov. Voľba padla na Nycka de Vriesa, ktorý skončil predposledný, no nazbieral cenné skúsenosti v monoposte F1.

Vettel sa do kokpitu vrátil popoludní, no so stratou viac ako dvoch sekúnd sa mu ušla len sedemnásta priečka. Je to reálny obraz rýchlosti auta? Videli sme všetko, čo dokáže? “Nie celkom,” zamyslel sa, no zdôraznil, že ukázať ten zvyšok bude drina. “Čaká nás náročný víkend, pretože s autom sa jazdí dosť ťažko, aj keď v tejto sezóne to nie je prvýkrát,” smutne sa pousmial.

“Uvidíme. Myslím si, že sa ešte vieme zlepšiť. Samozrejme, ja som mal k dispozícii len popoludnie, takže treba využiť noc na to, aby sme si utriedili myšlienky a azda vymyslíme niečo šikovné na zvyšok víkendu,” neprestáva veriť štvornásobný majster sveta.

Aston Martin si do Monzy priviezol úplne nové zadné krídlo, ktoré by malo zmenšiť odpor monopostu. V zákrutách však nepôsobil zrovna najlepšie. “Máme tu veľmi málo gripu, čo je pre Monzu normálne. Musíme nájsť ten správny kompromis.”

“Podľa mňa sa vieme zlepšiť z hľadiska rýchlosti na jedno kolo, pretože tie moje nestáli za veľa. S pribúdajúcimi kolami som až ku koncu začal lepšie chápať, čo by sme mali s autom robiť. Vieme sa pohrať s nastaveniami. Viacerí sa zrejme zlepšia, tak dúfam, že my budeme medzi tými, ktorí nájdu najviac,” dopĺňa Sebastian Vettel. “Dúfam, že postúpime z Q1, no bude to náročné. Mám pocit, že je to veľmi tesné a dnes sme neboli až takí silní. Musíme toho nájsť viac ako ľudia pred nami.”

Motorsport Images/Aston Martin

Lance Stroll stratil na svojho kolegu menej ako jednu desatinku sekundy a spokojnosťou rozhodne nežiaril. Zopakovanie postupu do Q3 zo Zandvoortu nepredpovedá. “To je nepravdepodobné,” zhodnotil stroho. Má však jasný recept, ako zrýchliť monopost. “Chce to viac gripu v zákrutách a menší odpor na rovinkách.”

Keď padla reč na nové zadné krídlo Aston Martinu, Stroll sa príliš neusmieval. V zákrutách je to totiž utrpenie. “Tento okruh si vyžaduje nastavenie na nízky prítlak. Auto sa dnes v zákrutách nesprávalo zrovna dobre.”