logo F1online.sk

Haas uvažuje nad “tromi alebo štyrmi jazdcami”, prezradil Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2022

Haas nám síce ešte oficiálne nepotvrdil, že Mick Schumacher je z kola von, no jeho budúcnosť je viac než len otázna. Šéf tímu Günther Steiner totiž otvorene priznáva, že už hľadá potenciálnu náhradu za syna sedemnásobného majstra sveta. Kto bude sedieť vedľa Kevina Magnussena? Možností je vraj niekoľko.

Okrem Micka Schumachera by na skrátenom zozname Haasu mali byť ďalšie “tri, možno štyri mená”, prezrádza Günther Steiner. Predpokladá sa, že by mohlo ísť o Daniela Ricciarda, Nica Hülkenberga či Antonia Giovinazziho, ktorý v tejto sezóne odjazdí dva prvé tréningy za americkú stajňu.

“Tento kokpit je určite zaujímavejší dnes než vlani,” hovorí Günther Steiner, ktorého slová priniesol The Race. “Spomínam si na to, že keď sme na konci sezóny 2020 prepúšťali Kevina a Romaina, tak som im hovoril: Chlapci, sezónu 2021 tu pravdepodobne aj tak nechcete stráviť, pretože to bude rok plný sklamaní.”

To sa aj naplnilo. Schumacher s Mazepinom pravidelne končili na posledných priečkach, no boli plní nádeje, že rok 2022 im všetko vynahradí. A stalo sa, hoci Nikita Mazepin sa už toho “nedožil”. “Teraz máme oveľa lepšie auto a myslím si, že postupom času sa bude posúvať ešte ďalej. Je samozrejmé, že sa z nás stáva oveľa zaujímavejšia príležitosť. My sa však s rozhodnutím neponáhľame.”

Haas si už tradične necháva toto rozhodnutie na jesennú časť kalendára a inak tomu nebude ani tento rok. Na rozdiel od predchádzajúceho cyklu však teraz stajňa nebude hľadieť primárne na financie. Kritériá sa zmenili.

“Naše rozhodnutie budeme zakladať na tom, kto je najlepší pre náš tím, nie koho tu chcem ja osobne. Čo je najlepšie pre budúcnosť stajne? To vyplynie z diskusií,” vysvetľuje Steiner. “Čo vlastne chceme? Riskantnejšiu voľbu? Stávku na istotu? Chceme niekoho, kto posunie náš tím dopredu.”

Tím si preto musí klásť množstvo otázok. “Je to naozaj rýchly pilot alebo je to jazdec, ktorý dokáže pomôcť ťahať tím dopredu? Je to niekto, kto dokáže podať fenomenálne výkony, alebo kto nám bude vedieť pomôcť s vývojom?”

Túto otázku v Haase ešte nerozlúskli. Jedno sa však zdá byť jasné: Rozhodnutie bude čisto na americkej stajni, keďže Ferrari už nemá právo na druhú sedačku Haasu. Steiner tiež upozorňuje, aby sme nepreceňovali význam Giovinazziho účasti v piatkových tréningoch.

“To bola len žiadosť Mattiu spred letnej prestávky,” ozrejmil Steiner. “Mattia mu chcel nájsť miesto, pretože je rezervným jazdcom Ferrari. Ja som si povedal, prečo nie? Získame skúseného pilota, ktorý nám bude vedieť poskytnúť spätnú väzbu popri Kevinovi a Mickovi. Môže to byť užitočné.”