logo F1online.sk

Binotto opäť spochybňuje schopnosť Formuly 1 dohliadať na rozpočtový strop

Christian Horner a Mattia Binotto
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 8. 2022

Roztáča sa nám v padoku ďalšia veľká kontroverzia? Po poskakovaní, nových technických pravidlách pre motory a zmene technických pravidiel máme na stole dohliadanie na rozpočtový strop? Ferrari totiž opäť spochybňuje schopnosť príslušných orgánov vynútiť jeho dodržiavanie.

Dohliadanie na rozpočtový strop bolo pre bossa Ferrari Mattiu Binotta ťažiskovou témou už na jar. Viackrát pred médiami upozorňoval na nutnosť dôsledne dohliadať na dodržiavanie predpisov. Ďalší pomyselný „klinec“ do rakvy zatĺkla správa, že Red Bull bude mať novú špecifikáciu šasi. Nejeden pozorovateľ nad touto správou krútil hlavou, ako si v Milton Keynes takúto investíciu za viac ako dva milióny mohli dovoliť?

„Počet ľudí, ktorí vo FIA dohliadajú na dodržiavanie rozpočtového stropu, je veľmi malý,“ prehlásil šéf Ferrari Mattia Binotto. „Do budúcnosti sa to musí zlepšiť, pretože by naozaj nebolo dobré, keby o šampionáte rozhodovali finančné nariadenia, nie technické alebo športové.“

Red Bull nakoniec v Belgicku nenasadil nové šasi, ktoré malo tomuto tímu ušetriť ďalšie štyri alebo päť kilogramov. Takéto vylepšenie by pre Maxa Verstappena znamenalo ďalšie desatinky k dobru, čo je pri pohľade na jeho dominanciu v Belgicku zlá správa. Podľa posledných informácií by nový podvozok mal mať premiéru v Singapure.

„Nemôžem vedieť, čo robia a čo chystajú, neviem, či majú alebo nemajú nové šasi, ale rozpočtový strop zakaždým vyvoláva obavy,“ povedal Binotto. „Rôzne tímy môžu finančné predpisy interpretovať a vykonávať rôzne a preto potrebujeme veľmi silnú FIA, aby sme sa uistili, že sa na nich riadne dohliada. V opačnom prípade nebudú pravidlá spravodlivé a nestranné.“

„Ferrari by nebolo schopné v priebehu sezóny nasadiť odľahčené šasi alebo odlišné šasi, a to len kvôli rozpočtovému stropu. Bol by som veľmi prekvapený, keby to niektorý z tímov dokázal.“

„Ak to niekto zvládne, tak nás to vracia späť k otázke pravidiel o rozpočtovom strope – sú dostatočne spravodlivé? Sú dostatočne kontrolované?“ pýta sa Binotto.

Nie je pritom sám. Aj z Mercedesu už predtým vyšli informácie, že nasadiť nové šasi uprostred sezóny nie je pre tím z Brackley možné a dôvodom je práve rozpočtový strop. Teraz tieto reči potvrdil aj sám šéf stajne Toto Wolff.

„V tejto fáze sezóny by sme neboli schopní nasadiť nové šasi. Máme obrovskú nadváhu, čo sme neboli schopní vyriešiť, pretože skúšame rôzne diely v snahe vyriešiť rôzne problémy. Nemôžeme si to teda dovoliť, bodka. Cieľ rozpočtového stropu sa teda podarilo naplniť. Veľké tímy už nemôžu len tak rozhadzovať,“ povedal Wolff.