logo F1online.sk

Domenicali to so ženami v F1 nevidí realisticky, Vettel jeho slová kritizuje

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2022

Pravidelne opakujúca sa otázka, uvidíme vo Formule 1 v dohľadnej dobe nejakú ženu? Taký šéf F1 Stefano Domenicali si to nemyslí. Použil však pritom slová, ktoré sa štvornásobnému majstrovi sveta Sebastianovi Vettelovi nepozdávajú. Apeluje preto na všetky dievčatá, aby Domenicalimu dokázali, že sa mýli.

Nebudeme si klamať, pri pohľade na štartový rošt Formuly 2 a Formuly 3 sa naozaj nezdá, že by sme v dohľadnej dobe mohli vo Formule 1 vidieť ženu. To však ešte neznamená, že by sme od toho mali dievčatá odhovárať.

„Je dôležité poskytnúť ženám čo najlepšiu príležitosť na posun do F1 – tomuto cieľu sme absolútne oddaní,“ prehlásil Domenicali. „Avšak realisticky povedané, pokým sa nestane niečo ako pád meteoritu, tak v najbližších piatich rokoch nevidím ženu v F1. Je to veľmi nepravdepodobné.“

„Pracujeme však na zlepšení systému a čoskoro uvidíte aj nejaké konkrétne kroky. Chceme vybudovať správne parametre a správny prístup, aby dievčatá mohli začať pretekať proti chlapcom v tom správnom veku a so správnym autom,“ dodal Domenicali.

Tieto slová sa však nestretli s veľkým pochopením u štvornásobného majstra sveta Sebastiana Vettela, ktorý vyjadrenia šéfa Formuly 1 podrobil kritike. Myslí si, že k dievčatám, ktoré sa usilujú dostať až na vrchol motoristického športu, vysielajú nesprávny signál.

„Svoje slová volil veľmi nešťastne,“ povedal Vettel. „Ja nevidím dôvod, prečo by sme na štartovom rošte nemohli mať ženu.“

„Myslím si, že s takýmito výrokmi sa ženy a dievčatá stretávajú neustále, hlavne keď dospievajú a zdieľajú svoje sny, sedia pri raňajkách a hovoria rodičom, že sa chcú stať pretekárkou.“

„Ich otec si však práve prečítal presne takéto vyjadrenia a povedal: ‚Máš rada aj ďalšie veci, prečo sa radšej nesústrediť na tie?‘ Možno potom zanechá sen o pretekaní alebo myšlienku, že sa stane pretekárkou. Je preto dôležité takéto veci nehovoriť, pretože iskry lietajú všade,“ hovorí Vettel.

„Chcem povzbudiť každé dievča, aby dokázalo Stefanovi a všetkým týmto ľuďom, že sa mýlia. Nie je správne hovoriť, že niečo nedokážete len preto, že ste ženy. Tento typ stereotypného myslenia sa pomaly vytráca, ale ešte úplne nezmizol,“ dodal Vettel.

Súvisiace články