logo F1online.sk

Sainz: Netuším, čo sa deje. Musíme si posvietiť na rýchlosť Red Bullu

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2022

V sobotu mali o kvalifikačné víťazstvo bojovať Carlos Sainz a Sergio Pérez, keďže ich tímoví kolegovia už dávno vedeli, že v nedeľu odštartujú s penalizáciou. Nakoniec sa však tímové dvojky nepredviedli vo veľmi dobrom svetle. Sainz chce zistiť, prečo bol Red Bull taký rýchly, že až zahanbil taliansku stajňu.

Carlos Sainz sa v nedeľu predsa len postaví na pole position, a to druhýkrát v kariére — pripomeňme, že pole position sa udeľuje víťazovi kvalifikácie len počas šprintového víkendu, teda v Belgicku je jej držiteľom Sainz. Nebude mu to však nič platné, ak by vo zvyšku aktuálnej sezóny Red Bull tak ničil Ferrari ako v belgickej kvalifikácii. Španiel si uvedomuje, že jeho tím potrebuje nájsť odpovede, a to rýchlo.

“Samozrejme, som rád, že štartujem z pole position. Už menej ma však teší tá strata na Maxa a Red Bull,” priznal Carlos Sainz po kvalifikácii. “Musíme si na to posvietiť a zistiť, prečo je Red Bull na tomto okruhu taký rýchly. Ale štartovať z pole position je fajn, zajtra sa z tejto pozície pokúsime vyhrať.”

Malo Ferrari v sobotu nejaké problémy, že v kvalifikácii stratilo 0,632 sekundy i napriek dvom pokusom a Leclercovej pomoci so zákrytom? “Celkovo som sa v aute cítil veľmi komfortne. V balanse auta nevidím žiaden problém, no nad tým rozdielom v rýchlostiach medzi nami a Maxom sa treba zamyslieť. Nechápem, čo sa tu deje.”

“Celý rok sme boli na rovnakej úrovni ako naši súperi, a tu sme o polovicu sekundy pomalší bez ohľadu na pneumatikovú zmes, bez ohľadu na to, či ide o tréning alebo kvalifikáciu. Musíme to rozlúsknuť,” zdôrazňuje Sainz. “Netuším, či za to môžu charakteristiky okruhu alebo aerodynamická efektivita. Nechcem sa však sťažovať, keď štartujem z pole position. Avšak, aj keby som zajazdil mega kolo, tak by som Verstappenov čas neprekonal.”

Španiel sa v nedeľu musí pokúsiť vyhrať, aj keď si uvedomuje, že to nebude vôbec jednoduché. Veľmi ho neupokojuje ani fakt, že Max Verstappen bude štartovať až z pätnásteho miesta, veď na Hungaroringu štartoval desiaty a vyhral napriek tomu, že papierovo sa na ňom nedá predbiehať.

“Myslím si, že máme lepšie pretekové než kvalifikačné tempo, no viem, že ma čaká ťažká úloha. V prvom rade budem mať plné ruky práce, aby som za sebou udržal Checa. A keďže Max tu má takú rýchlosť, nevylučujem, že skôr či neskôr sa na mňa nalepí aj on,” predpovedá Sainz.