logo F1online.skF1online.sk

Norris s Ricciardom nesúcití: Nerád to hovorím, ale nie…

Daniel Ricciardo a Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 8. 2022

Daniel Ricciardo ukončí po sezóne 2022 svoje pôsobenie v tíme McLaren. Z pôvodne trojročnej zmluvy odjazdí len dve sezóny a poberie sa inam. Hodnotenie jeho pôsobenia v britskom tíme sa nesie v duchu nenaplnených očakávaní. Svojmu ešte stále tímovému kolegovi nenatieral med okolo úst Lando Norris, ktorý na tlačovej konferencii pred Veľkou cenou Belgicka na rovinu povedal, že s Ricciardom nesúcití.

Pri príležitosti predčasného ukončenia vzájomnej spolupráce toho bolo povedaného dosť. Ricciardo i jeho šéfovia Andreas Seidl a Zak Brown sa priam predbiehali v superlatívoch a slovách vďaky. Až to na nás pôsobilo trochu falošným dojmom.

Musíme sa uspokojiť s tým, že pravdu o nálade vo vnútri stajne sa nedozvieme hneď, ale na povrch zrejme prenikne až časom. Do vlaku súcitu a úcty sa však rozhodol nenasadnúť Lando Norris, ktorý na tlačovej konferencii pred Veľkou cenou Belgicka dostal záludnú otázku, či so svojím tímovým kolegom súcití.

„Nerád to hovorím, ale povedal by som, že nie,“ prehlásil britský mladík. „Ľudia ma zrejme budú nenávidieť za to, že to hovorím, pretože človek nikdy nevie a s niečím takým sa v budúcnosti môžem stretnúť aj ja, či už s týmto autom, iným tímom alebo čímkoľvek. Nerád by som si protirečil s vlastným budúcim ja, ale musím sa skrátka sústrediť len na svoju jazdu.“

„Nie je mojou prácou koncentrovať sa na niekoho iného a nie som pretekársky kouč. Nie som tu na to, aby som pomáhal. Som tu, aby som podával tie najlepšie výkony, to je všetko.“

„Ak nebudem niekoľko rokov podávať dobré výkony, potom to môže znamenať koniec mojej kariéry vo Formule 1. Väčšinu času sa teda musím sústrediť na seba. Každý jazdec sa musí adaptovať na rozličné scenáre, v ktorých sa ocitne a ja cítim, že presne to som aj musel urobiť,“ hovorí Norris na rovinu.

„Toto nie je auto, do ktorého by som naskočil a okamžite cítil, že s ním dokážem podávať presne také výkony, aké chcem. Na začiatku roka podával Daniel lepšie výkony ako ja – napríklad v predsezónnych testoch – a vyzeralo to, že dokáže s autom jazdiť omnoho prirodzenejšie. Ja som sa naproti tomu musel naučiť nový spôsob jazdy, než na aký som bol v posledných rokoch zvyknutý,“ dodal Norris.

Pri týchto jeho slovách sa však hodí pripomenúť, že bahrajnskú časť predsezónnych testov musel Daniel Ricciardo vynechať kvôli COVID-u. Na druhej strane však aj Norris pripúšťa, že jazda s tohtoročným McLarenom môže byť komplikovaná, zvlášť pokiaľ ide o reakcie monopostu na rozličné vstupy. Na jeho pochopenie vraj musíte aplikovať jedinečný prístup.

„Ako jazdec očakávate, že keď otočíte volantom alebo urobíte iný vstup do riadenia, mali by ste mať pocit, že presne viete, čo sa stane, ale nie vždy to tak je. Raz brzdíte menej a auto dokáže lepšie vykrúžiť zákrutu alebo má viac priľnavosti, inokedy brzdíte viac a robí to isté. Niekedy je to veľmi mätúce,“ priznáva Norris.

„V konkrétnej zákrute to urobíte jedným spôsobom, v ďalšej to zas treba urobiť inak. Musíte skrátka nájsť limit v každej zákrute, musíte v každej zákrute zmeniť štýl jazdy.“

„Ako jazdec máte zakaždým nejaké očakávania, napríklad, keď zatočíte takto, auto tiež zatočí takto, alebo keď pridáte toľko plynu, urobí toto. Niekedy to však pôsobí trochu nesúrodo, očakávate jedno, ale auto to tak celkom neurobí. Myslím si teda, že sa tomu musíte prispôsobiť a vyťažiť z toho čo najviac. Musíte prísť na to, ako ho riadiť čo najlepšie,“ dodal Norris.

Súvisiace články

Diskusia