logo F1online.skF1online.sk

Oficiálne: Daniel Ricciardo v McLarene končí!

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2022

Zo špekulácií je napokon realita. McLaren v stredu pred Veľkou cenou Belgicka oznámil, že sa po skončení sezóny 2022 predčasne rozlúči s Danielom Ricciardom. Podľa vyhlásenia stajne sa obe strany spoločne dohodli na rozviazaní zmluvy, ktorá mala pôvodne platiť až do konca roka 2023.

O Ricciardovom odchode sa hovorilo už niekoľko mesiacov, pričom veľkým katalyzátorom týchto špekulácií boli udalosti z úvodu augusta, najmä vyhlásenie Oscara Piastriho, ktorý verejne odmietol pokračovať v Alpine. Mladý Austrálčan sa mal vraj dohodnúť s McLarenom, no otázkou ešte stále bolo, či bude pôsobiť na pozícii rezervného alebo riadneho jazdca. Po dnešku sa zdá, že ak sa Alpinu nepodarí udržať si Piastriho súdnou cestou, tak mu už nič nebude brániť stať sa kolegom Landa Norrisa.

Daniel Ricciardo si za predčasné odstúpenie od zmluvy finančne polepší. S McLarenom sa dohodol na peňažnom vyrovnaní za to, že stajňu opustí už rok pred vypršaním jeho kontraktu.

Presnú čiastku nepoznáme, no napríklad novinár Peter Windsor vysvetľoval, že by sa mala pohybovať na úrovni 20 miliónov. “Bude to niekde na hranici 20 miliónov, možno viac, možno menej. Azda sa im podarí s ním vyrokovať nižšiu sumu alebo mu pomôžu financovať miesto niekde inde. V každom prípade toto je kľúčová položka, bez ktorej skladačka nebude kompletná.” Pripomeňme, že Daniel Ricciardo v McLarene zarábal 15 miliónov ročne.

Austrálčan sa po dnešnom dni stáva voľným jazdcom a v budúcej sezóne môže jazdiť v ktoromkoľvek tíme, s ktorým sa dohodne na spolupráci.

“Chcel by som sa poďakovať Danielovi za jeho oddanosť a jeho príspevok tomuto tímu, ktorý priniesol v priebehu posledných dvoch rokov,” uviedol šéf stajne Andreas Seidl. “I napriek spoločným výzvam sa vždy vrátil bojovne naladený a plný pozitivity. Tímu pomáhal ísť neustále naplno.”

“Nikdy nezabudneme na pamätné víťazstvo v Monze, ktoré bolo obrovskou vzpruhou pre celú stajňu. Ešte nás čaká dôležitý súboj v konštruktérskom šampionáte a tešíme sa na to, že ho dobojujeme s Danielom a Landom,” doplnil Seidl.

Výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown priznal, že pri príchode Daniela Ricciarda do tímu mal o čosi väčšie očakávania, ktoré sa nepodarilo celkom naplniť. Rovnako ako v Seidlovom prípade, aj on vníma víťazstvo v Monze za najlepší moment Ricciardovho pôsobenia v McLarene, takých chvíľ však bolo príliš málo.

“Daniel bol skvelou posilou pre McLaren, bolo mi potešením pracovať s ním. Chcem sa mu poďakovať za jeho úsilie z posledných dvoch sezón na trati aj v továrni,” hovorí Zak Brown v oficiálnom stanovisku. “Nie je žiadnym tajomstvom, že sme dúfali, že toho spoločne dosiahneme viac, no vidieť ho na najvyššom stupienku pre víťazov ako pilota McLarenu bol ten najlepší moment. Do budúcna mu želáme všetko dobré, poďme si spoločne užiť zvyšok tejto sezóny.”

Súvisiace články

Diskusia