logo F1online.sk

Emerson Fittipaldi bude kandidovať do talianskeho parlamentu

Emerson Fittipaldi a Niki Lauda
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 8. 2022

Vo veku 75 rokov sa bývalý pilot a dvojnásobný majster sveta Emerson Fittipaldi do dôchodku nechystá. Po skončení kariéry profesionálneho športovca a neskôr aj podnikateľa sa vydal po úplne odlišnom chodníčku. Podľa nemeckého Speedweeku sa totiž Emerson pokúša o kariéru v politike.

Neurobí tak v rodnej Brazílii, ale v Taliansku, kde sa na konci septembra budú konať parlamentné voľby. Na kandidátku jednej zo strán sa dostane aj 75-ročný Fittipaldi. Ešte pikantnejšie na tom je, koho podporuje.

Podľa Speedweeku je totiž nominovaný politickou stranou Fratelli d’Italia (v prekl.: Bratia Talianska), čo je konzervatívne, nacionalistické a euroskeptické hnutie so značne populistickým programom. V roku 2018 sa podpora tejto strany pohybovala na úrovni piatich percent, avšak postupne si polepšovala a v nadchádzajúcich voľbách jej prieskumy veštia omnoho lepší výsledok.

Prekážkou nie je ani jeho brazílsky pas, keďže Taliansko vyhradzuje právo kandidovať vo voľbách aj krajanským Talianom. Fittipaldi okrem toho má aj taliansky pas, keďže jeho starý otec Pasquale emigroval z južného Talianska do Brazílie. Fittipaldi by mohol získať miesto prostredníctvom hlasov od voličov v jednom zo štyroch zahraničných volebných obvodov.

Vo svojej kampani propaguje ochranu Talianov žijúcich v Južnej Amerike a usiluje sa presadiť návrh, vďaka ktorému by univerzitné diplomy nadobudnuté na tomto kontinente mali rovnakú váhu aj na území Talianska.

„Som veľmi rád, že môžem kandidovať do Senátu. Už som spísal niekoľko návrhov na podporu Talianov žijúcich v Južnej Amerike, ktorí majú stále silné väzby na svoju vlasť,“ uviedol dvojnásobný majster sveta na margo svojej kandidatúry.