logo F1online.sk

Steiner: Veľa ľudí chce kúpiť Haas, ale majiteľ tímu to odmieta

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková17. 8. 2022

Günther Steiner oficiálne potvrdil, že majiteľ stajne Haas nemá v úmysle predať svoj tím. Reagoval tak na fámy, ktoré hlásili, že Gene Haas už nemá záujem o dlhodobejšie pôsobenie v kráľovnej motoršportu.

Haas vo Formule 1 debutoval v roku 2016, ide teda o najmladší tím celého pelotónu. Najväčším úspechom americkej stajne je zisk piateho miesta v Pohári konštruktérov v sezóne 2018. Naopak, katastrofa nastala počas ročníka 2021, kedy Mick Schumacher a Nikita Mazepin nezískali ani bod, čo im prinieslo beznádejné posledné miesto v šampionáte.

Po hrozivo vyzerajúcej sezóne sa vynorili otázky, či bude Gene Haas naďalej schopný platiť účty. Steiner však popiera klebety, že by tím prešiel do rúk niekoho iného. „Od mnohých ľudí sa šírili fámy, že Haas je na predaj, že zbankrotoval. Nikdy to tak nebolo.“

„V roku 2020 chcel Gene zistiť, čo prinesú nové pravidlá pre sezónu 2022. Išlo mu hlavne o finančné záležitosti ako rozpočtový strop a nové rozdelenie peňazí. Akonáhle sa to vyriešilo, bol oddaný tímu a stále aj je. Veľa ľudí chce túto stajňu kúpiť, Gene Haas to však momentálne nechce urobiť,“ povedal šéf Haasu.

Kríza je očividne zažehnaná, v aktuálnej sezóne sa Haasu darí oveľa viac než v tej predchádzajúcej, jeho jazdci sa pravidelne pohybujú v strede poľa a bojujú o body. Magnussen so Schumacherom spolu získali už 34 bodov, pričom najlepším umiestnením bola Dánova piata pozícia v úvodných pretekoch v Bahrajne.

Steiner preto pomýšľa na vyššie priečky v celkovom poradí šampionátu. „Tento rok je ťažké predpovedať, ako to v strede poľa dopadne, každé preteky je niekto iný vpredu a niekto iný zas vzadu.“

„Dúfam, že sa nám podarí získať ďalšie body, aby sme si udržali siedme miesto. Ak sa nám bude dariť, pokúsime sa získať šiestu pozíciu v Pohári konštruktérov (tú zatiaľ drží Alfa Romeo so ziskom 51 bodov, pozn. red.). Bude to veľmi ťažké, ale ak sa o niečo nesnažíte, nikdy to nedosiahnete,“ dodal 57-ročný inžinier.